Kontakt

 

Preko spodnjega spletnega obrazca nam lahko sporočite vaše vprašanje. Z veseljem vam bomo odgovorili.

 

Prepišite besedilo iz slike v spodnje polje

 

Abctour d.o.o.

Turistična agencija

PE Celovška cesta 69, 1000 Ljubljana

Tel.: + 386 1 431 43 14 

GSM: + 386 40 334 363

E-mail: info@abctour.si

Idrija najlepše čipke
Idrijske klavže
Obisk rudnika živega srebra
Idrija vhod v Antonijev rov
Divje jezero
Idrija najlepše čipke
Idrijske klavže
Obisk rudnika živega srebra
Idrija vhod v Antonijev rov
Divje jezero

Prevoz s kombijem Idrija UNESCO rudnik Hg in čipke

Mesto Idrija, podzemni sistem rudniških jaškov, klavže - slovenske piramide na Idrijci in pritokih, najkrajša slovenska reka, vrsta pomembnih oseb
Cena od:
89,00 €
ODDAJ INFORMATIVNO PRIJAVO

Prevoz s kombijem Idrija UNESCO rudnik živega srebra in čipke

 

Na izletu v Idrijo obiščete rudniške hodnike, spoznate življenje rudarjev in njihovih žena, ki so ustvarjale mojstrovine iz čipk. V okolici so inženirski vrhunci s kamštom in klavžami ter naravne posebnosti, kot je Divje jezero, menda naše najglobje. Iz njega do Idrijce gre naša najkrajša reka.

 

Idrija in rudnik živega srebra

Idrijski rudnik je bil včasih drugi največji v Evropi oz. svetu in skupaj z Almadenom so ga 2012 vpisali na seznam svetovne dediščine. Na izletu pogledate predstavitveni film, oblečete rudarske suknjiče in čelade ter se spustite v jaške nakdanjega rudnika živega srebra. Zgodovinarji pravijo, da so tu rudarili vsaj od 1490. Danes rude ne kopljejo več, vzdrževanje rudniških rovov pa je potrebno, da celotno mesto Idrija ne izgine v globino. 
Rudnik je bil pomemben za lokalno prebivalstvo pa tudi za cesarstvo in naslednje države. Prav zaradi rudnika je v Idrijo prihajalo veliko strokovnjakov od drugod in v mesto so s seboj prinesli veliko znanja. 
Za splavljanje lesa do Idrije so si izmislili poseben sistem jezov - klavže, ki lepo obnovljene vabijo k ogledu. Tudi kolo za rudniško črpalko je svetovna redkost.

 

Idrijske čipke

Dokumenti jih prvič omenjajo že 1696. Medtem ko so idrijske žene čakale, da se možje vrnejo iz rudnika, so se trudile, da zaslužijo še kakšen dodaten denar. Tehniko klekljanja so izpopolnjevale in ponesle ime idrijske čipke širom po svetu. Med strokovnjaki so idrijske čipke visoko cenjene, njihova izdelava - kleklanje pa je v mestu še živo. Nekaj vunskih primerkov je v muzeju na gradu Gewerkenegg.

 

Divje jezero in Idrijca

Divje jezero je skrivnostna vodna površina nedaleč od Idrije, potapljači so doslej namerili najglobjo točko 160 m. Območje je zaščiteno zaradi pestrega rastlinstva in živalstva, ki je našlo dom ob jezeru. Reka, ki ga povezuje z Idrijco je najkrajša pri nas. 
Idrijca ima danes lepo prosojno vodo, v kateri plavajo različne ribe. Na več mestih so jo zajezili, da so zbrali dovolj vode, s katero so lahko splavili les do mesta, kjer so ga porabili za rudniško podporje.

 

Klavže

Klavže so poseben sistem jezov, ki je omogočal oskrbo rudnika z lesom. Sama reka Idrijca je bila preveč razgibana in premalo vodnata, da bi hlodi nemoteno plavali po njej, enako njeni pritoki. Če pa so za jezom nabrali veliko količino vode in jo nato na hitro spustili proti dolini, je s seboj odnesla številne m3 lesa, ki so ga nato pri rudniku prestregli in vgradili. Ideja in kvalitetna izvedba sta velika tehnična posebnost.

 

Cena: 89 EUR na osebo, minimum 4  osebe

 

V našo ceno je vključen celotni program z naštetimi vstopninami, tako da je doplačilo le za kosilo in vaše posebej naročene oglede. Bodite na to pozorni pri primerjanju cen.

 

Cena vključuje: 

 • vodenje,
 • prevoz s kombijem,
 • vstopnino v muzej na gradu Gewerkenegg,
 • vodeni ogled rudnika živega srebra,
 • DDV.

 

Doplačila po želji: 

 • kosilo
 • dodatni ogledi, kot je topilnica Hg, bolnica Franja ...

 

Vsi naši dnevni programi so lahko tudi odhodi po meri. Prilagodimo jih željam in interesom naročnika (1-3 osebe od 390 EUR; 4-6 oseb od 490 EUR).

 

Preberite več: Idrija

 

 

Vstopnine
grad Gewerkenegg, rudnik
Prevoz
kombi
Vodenje
slovensko, angleško, nemško

 

 

Dodatna ponudba!

  Prevoz s kombijem Maribor in Štajerska, vino in ...
  Obiščite najstarejšo trto na svetu, Modro kavčino v Mariboru, pokusite štajersko vino, spoznajte samostan Žiče in mestece Slovenske Konjice
  Cena od:
  137,00 €
  Prevoz s kombijem Škocjanske jame UNESCO, Lipica
  Škocjanske jame, naravna znamenitost na seznamu UNESCO, Lipica, redek košček ohranjenega kraškega okolja z vrhunsko kobilarno
   
  Prevoz s kombijem Alpski jezeri Bled in Bohinj
  Slovenski alpski biseri Bled z jezerom, pletnami, gradom in obveznimi kremnimi rezinami, Bohinj in Savica, Pokljuka, Triglavski narodni park.
  Cena od:
  140,00 €
  Piškotki za analitiko
  Ti se uporabljajo za beleženje analitike obsikanosti spletne strani in nam zagotavljajo podatke na podlagi katerih lahko zagotovimo boljšo uporabniško izkušnjo.
  Piškotki za družabna omrežja
  Piškotki potrebni za vtičnike za deljenje vsebin iz strani na socialna omrežja.
  Piškotki za oglaševanje
  So namenjeni targetiranemu oglaševanju glede na pretekle uporabnikove aktvinosti na drugih straneh.
  Kaj so piškotki?