Kontakt

 

Preko spodnjega spletnega obrazca nam lahko sporočite vaše vprašanje. Z veseljem vam bomo odgovorili.

 

Prepišite besedilo iz slike v spodnje polje

 

Abctour d.o.o.

Turistična agencija

PE Celovška cesta 69, 1000 Ljubljana

Tel.: + 386 1 431 43 14 

GSM: + 386 40 334 363

E-mail: info@abctour.si

Pokušina prvovrstnega bučnega olja
Tehnična dediščina Puchov muzej
vinogradi lepšajo pokrajino

Sončna Prlekija

 

Kaj in kje je Prlekija?

Prlekija je del zgodovinske pokrajine Štajerske. Geografsko ni jasno omejena. Jezikoslovci jo umeščajo v kraje, kjer govorijo prleško narečje, morda najboljši pa je opis Antona Trstenjaka:
"Prlekija je pokrajina Slovenskih goric med Muro in Dravo in sega na jugu do hrvaške meje, na severu pa do črte (delno čez), ki veže Radgono s Ptujem. Tu je bila v Srednjem veku meja med nemško Karantanijo in slovensko Panonijo, zato je še danes razlika v narečju in tudi čistoči slovenskega jezika. Slovenisti so kmalu ugotovili, da ima Prlekija med vsemi slovenskimi narečji najmanj nemških tujk. Severno Slovenske gorice jih imajo vidno več. Skladno s tem je živela tudi slovenska zavest. Prlekija se ni nikoli ponemčila, čeprav je bila ob nemški jezikovni meji. V tem moramo iskati tudi razlog, zakaj je dala Prlekija v prejšnjem stoletju veliko število slovničarjev in narodnih buditeljev. Tudi prvi Slovenski tabor leta 1868 je bil v Ljutomeru, v metropoli Prlekije. Prlek sam pa se odlikuje z dobršno mero dovtipnosti in gostoljubnostjo. Pokojni akademik profesor dr. Anton Slodnjak, sam sin prleških goric je pravil: "Prlek rad govori, če pa nima s kom, pa govori sam s seboj."

 

Odhod: 8. maj 2021

pomladni avtobusni enodnevni izlet

 

Vabimo vas, da se nam pridružite na spoznavanju Prlekije z domačinom. Odkrivali boste znane in manj znane kotičke, prisluhnili boste zanimivim pripovedim in zgodbam.

Sončna Prlekija program

Odhod iz Ljubljane s parkirišča Dolgi most ob 6.00. Pobiranje potnikov ob 7.00 v Celju pri dvorani Zlatorog, ob 7.30 v Slovenski Bistrici pri trgovini Spar ob avtocesti in ob 8.00 v Mariboru pred TC City. Vožnja po pomurski avtocesti do Vučje vasi in naprej do Ljutomera. Ogled Parka 1. slovenskega tabora, v nekdanjem poplavnem logu obisk stoletnih hrastov in spoznavanje zgodovine prvega slovenskega narodno-političnega srečanja. Sledi krajši ogled mesta: najmanjši slovenski trg, cerkev sv. Janeza Krstnika, Miklošičev trg ... Še sprehod po ulici, kjer je bil posnet prvi slovenski film, do deželnega mejnika iz l.1754 ter rojstne hiše pedagoga Schreinerja. Obisk lončarja Žumana, prikaz izdelave lončenih izdelkov in ogled lončarske razstave. Možnost nakupa. Vožnja do bližnje Pristave. Ogled etnološke zbirke Kmečkega muzeja ob poslušanju pripovedi o Prlekiji in Prlekih. Pastirska malica: kos kruha z zaseko in kozarec vina. Možnost nakupa vina. Vsak gost prejme spominsko razglednico. Sledi vzpon v osrčje vinorodnega Jeruzalema. Obisk romarske cerkvice Žalostne matere božje in seznanitev s tisočletno zgodovino kraja. Čas za osvežitev, napitek ali sprehod po bližnji okolici. Možnost nakupa vin in spominkov. Kasnejše kosilo v enem bližnjih gostišč. Zgodaj zvečer vrnitev domov.

 

Cena: 45 EUR iz Maribora, Slovenske Bistrice, Celja

           52 EUR iz Ljubljane

 

Cena vključuje: 

 • prevoz s turističnim avtobusom, cestnine,
 • vse oglede po programu,
 • ogled kmečkega muzeja (vključno s kruhom in zaseko ter kozarcem vina),
 • obisk lončarja,
 • kosilo,
 • lokalnega vodnika,
 • spremstvo in organizacijo
 • ter DDV.

 

Popust: otrok do 12 let 25% (z dvema odraslima osebama).

 

Ni stroška prijavnine! Program velja kot končno obvestilo. Na dan odhoda je dežurna telefonska številka agencije 040 334 363.

 

V času obstoja nevarnosti širjenja virusa Covid-19, bo program izveden v skladu s priporočili NIJZ in veljavnimi ukrepi v tej zvezi na celotni poti.

 

Splošni pogoji potovanja so sestavni del programa in so na voljo na prodajnih mestih!

 

Več o Prlekiji: Wikipedia, občina Ljutomer

Dodatna ponudba!

  Pordenone cvetlični sejem Ortogiardino
  Pordenone cvetlični sejem Ortogiardino 2022, Majdin gaj in Susigarden. Na sejem z zeliščarko Sabino Grošelj, možnost strokovnega svetovanja.
  Cena od:
  40,00 €
  Enodnevni izlet Svete Višarje, Planica in Bled
  Leta 1360 je pastir iz Žabnic v brinovem grmu našel kip Marije z Jezusom. Tam so postavili kapelico in hitro so začeli prihajati romarji od blizu in daleč.
  Cena od:
  53,00 €
  Enodnevni izlet Jernejeva pot in Slovenska Bistrica
  Novi program iz projekta Umetnost za turizem, kot podlaga razvoju trajnostnega turizma Vzhodne Slovenije. Vodi umetnostna zgodovinarka.
  Cena od:
  26,00 €
  Piškotki za analitiko
  Ti se uporabljajo za beleženje analitike obsikanosti spletne strani in nam zagotavljajo podatke na podlagi katerih lahko zagotovimo boljšo uporabniško izkušnjo.
  Piškotki za družabna omrežja
  Piškotki potrebni za vtičnike za deljenje vsebin iz strani na socialna omrežja.
  Piškotki za oglaševanje
  So namenjeni targetiranemu oglaševanju glede na pretekle uporabnikove aktvinosti na drugih straneh.
  Kaj so piškotki?