Kontakt

 

Preko spodnjega spletnega obrazca nam lahko sporočite vaše vprašanje. Z veseljem vam bomo odgovorili.

 

 

Abctour d.o.o.

Turistična agencija

PE Celovška cesta 69, 1000 Ljubljana

Tel.: + 386 1 431 43 14 

GSM: + 386 40 334 363

E-mail: info@abctour.si

mesto Višegrad z znamenitim mostom Mehmed Paše Sokolovića
narodni park Mokra gora
Bajina Bašta - mestece na meji med Srbijo in BiH
mesto Višegrad z znamenitim mostom Mehmed Paše Sokolovića
narodni park Mokra gora
Bajina Bašta - mestece na meji med Srbijo in BiH

Šarganska osmica in Kusturičeva filmska mesta

Šarganska osmica - najatraktivnejša ozkotirna železnica v Evropi, nepozaben srbski večer in čudovita narava v narodnem parku Mokra gora.
Datum odhoda
Datum prihoda
Cena od:
399,00 €
ODDAJ INFORMATIVNO PRIJAVO

Šarganska osmica in Kusturičeva filmska mesta

Obiskali bomo Tuzlo mesto na gori soli, šli do slikovite pokrajine ob Drini, ki ji je s svojimi idejami in močjo dal pomemben pečat režiser Emir Kusturica, obujali bomo nostalgijo v njegovem Kamengradu, prestopili bosansko-srbsko mejo in se v narodnem parku Mokra gora popeljali po najatraktivnejši ozkotirni železnici v Evropi, si privoščili nepozaben srbski večer, obiskali planino Taro in reko Drino, se na povratku ustavili v kraljevih termah, uživali v zanimivih zgodbah, hrani, pijači, glasbi...

 

Odhoda: 9. junij in 28. september 2023

avtobus, 4 dni/3 noči

min. št. potnikov: 34

 

Zakaj na to potovanje po zrno soli in lepih trenutkov?

 • Zato, ker nas bo prvič pot peljala po zahodni Srbiji, videli bomo, kje je naredil svojo hči in kje ima svoj cimer igralec Robert De Niro, kje so zdravili kralje in kje so imeli svoj prestol rimski cesarji.
 • Ker se bomo peljali po šarganski osmici – okoli 14 km dolgi, ozkotirni, najatraktivnejši turistično muzejski železnici v Evropi.
 • Ker bomo obiskali Mokro goro, ki je bila proglašena za najlepšo malo vasico na svetu
 • Ker bomo obiskali filmsko mesto Drvengrad in mondeni Zlatibor ter se namestili v nostalgični Bajini Bašti.
 • Ker bomo pripravili enkratno križarjenje s piknikom med kanjoni Drine.
 • Ker bomo videli, kje je režiser Emir Kustorica zapeljal igralko Moniko Bellucci.
 • Ker vas bomo peljali k izviru Bela voda – čudežni vodi, ki ozdravi oči in duha.
 • Ker bomo večere popestrili s pravo srbsko kulinariko in trubači.
 • Ker imamo najboljše vodnike, šoferje in preizkušeno bogat program.
 • Ker je program tako zanimiv in raznolik, da smo ga letos prvič podaljšali za en dan.

 

Cena: 379 EUR (za prijave do 31.3.2023)

Redna cena: 399 EUR (pri najmanj 45 prijavljenih potnikih)

 

Cena vključuje:

• Avtobusni prevoz,
• 3x nočitev z zajtrkom v hotelu 4* v Bajini Bašti ali Zlatiboru,
• 3x večerja,
srbsko veče s trubači in folkloro,
• izlet s čirom po ozkotirni železnici,
• izlet z ladjo po Drini s piknik kosilom in zabavo,
• degustacija klekovače,
• vsi ogledi po programu,
• vstopi v narodni park in filmsko mesto,
• vodstvo in organizacija, spremstvo našega in lokalnega vodnika,
• takse

 

Doplačila za manjšo skupino:

 • 12 EUR (za manjšo skupino 39-44 potnikov)
 • 20 EUR (za manjšo skupino 34-38 potnikov)

Možna doplačila (po želji):

 • panoramska vožnja z najdaljšo gondolo na svetu v Zlatiboru (na licu mesta cca 12 EUR)
 • enoposteljna soba = 85 EUR
 • rezervacija sprednjih sedežev (prve tri vrste) = 20 EUR/osebo
 • dodatni sedež (ena oseba koristi dva sedeža) = 90 EUR
 • morebitne napitnine
 • zavarovanje

 

Zanimivosti:

 • Pred 18 leti je skupina nostalgikov obnovila del nekoč najatraktivnejše poti ozkotirne želežniške proge, t.i. Šarganske osmice iz l.1925. Povezovala je Beograd preko Sarajeva in Dalmacijo. Zaradi velike višinske razlike slikovite Mokre gore je bila grajena v obliki osmice. Popularni čiro , katerega vožnja je do obmorskih krajev trajala kar dva dni, je zadnjič odsopihal v zgodovino l.1974. Danes predstavlja Šarganska osmica s 14 km železniško pentljo najatraktivnejši turistično – muzejsko železnico v Evropi. Pentlji daje poseben čar več kot 20 tunelov, mostov in viaduktov ter 300 m višinske razlike, povratna vožnja od Mokre gore do Vitasi Šargan pa s postanki na razglednih točkah traja nekaj več kot dve uri. Zaradi atraktivnih starih vagonov in lokomotiv, nostalgičnih pogledov in doživetij, so v glavnem vse vožnje razprodane, zna pa se zgoditi, da boste kot nekoč stali v vagonu na eni nogi. Predrezervacije za skupine smo morali najaviti že za naslednje leto, imamo pa karte tudi za naš letošnji izlet junija in oktobra in se nam lahko pridružite.
 • Lani so v Zlatiboru dali v pogon najdaljšo gondolsko panoramsko povezavo na svetu. Meri kar 9 kilometorv in v 25 minutah doseže kar 1,6 km nadmorske višine in nudi čudovite razglede na jezera, do vrha Tornika. V eni uri prepelje preko 600 potnikov (v 55 kabinah po 10).
 • Do sedaj vpisan Guinnesov rekord najdaljše povezave je imela gondola TianmenShan Cable Car (7,4 km), ki se nahaja v kitajskem nacionalnem parku Zhangjiasie. Tam je bil posnet film Avatar (nagrajen z oskarjem).
 • Vrednost investicije je 13 mil. EUR, domača lokalna skupnost pa računa, da bo izplačana v 10 letih, ko naj bi na Zlatiboru v letu dni gostili preko milijon gostov. S tem so tudi prekrižali račune hrvaški Istri oz. Kvarnerju, kjer imajo projekt panoramske gondole iz Medveje nad Opatijo do Učke nad Reko. Računali so, da bodo postavili najdaljšo gondolo v Evropi z nekaj več kot 6 km dogo razdaljo (njihova predračunska vrednost je kar 23 mil. EUR,  a jih je, kot rečeno, Zlatibor prehitel. Prvič se bomo v ekskluzivnem 4-dnevnem programu z njo popeljali tudi mi.
 • Da je Mokra gora v Srbiji živopisana vasica, ki se razprostira med planino Tara in Zlatiborom, obdana z naravnim ambientom pejsažnih lepot, Šarganska osmica in filmsko mestece Drvengrad ter termalne vode pa so glavne atrakcije vasice, katerega program vsako leto pripravimo tudi v agenciji. Letos je na zasedanju generalne skupščine svetovne turistične organizacije v Madridu vasica prejela prestižno priznanje najlepše vasice na svetu, za katero se je potegovalo kar 170 vasi iz 75 držav.

 

Opombe:

Možne so spremembe programa v primeru neugodnih vremenskih razmer ali drugih nepredvidljivih situacij.

V času obstoja nevarnosti širjenja virusa Covid-19, bo program izveden v skladu s priporočili NIJZ in veljavnimi ukrepi v tej zvezi na celotni poti. S prijavo na izlet, vsi udeleženci potrjujejo, da so z ukrepi seznanjeni in izpolnjujejo pogoje za udeležbo.

Splošni pogoji potovanja so sestavni del programa in so na voljo na prodajnih mestih!

Šarganska osmica in Kusturičeva filmska mesta

 

Program po dnevih

 

1. dan: Slovenija – Tuzla – Višegrad – Kamengrad – Bajina Bašta

Odhod proti Zagrebu in naprej mimo Slavonskega Broda do Bosne in Hercegovine. Prvi postanek bo namenjen Tuzli, mestu, ki so mu dali ime Turki (tuz pomeni sol), saj leži na 350 milijonih ton soli. Prav sol je tista, ki je mestu krojila usodo skozi stoletja. Danes je slanica kriva, da je mesto Tuzla zadnja tri leta nagrajeno kot najboljše turistično mesto Bosne in Hercegovine. Sprehodili se bomo mimo novo grajenih Panonskih jezer, ki se nahajajo v centru mesta, obiskali največji trg v BIH, Trg Svobode, ter se sprehodili do Sonog trga, za katerega domačini pravijo da priča priču o gradu na zrnu soli…

Po ogledu sledi vožnja čez planoto Han Pijesak do reke Drine, kjer se nahaja Višegrad. Mesto je poznano po več kot 500 let starem kamnitem mostu – poznan kot Na Drini ćuprija z 11 loki širokega razpona in dolžine 250 m ter po Ivu Andriću, katerega delo Most na Drini je edino literarno delo, ki je prejelo Nobelovo nagrado v bivši Jugoslaviji. Le nekaj korakov stran, ob rokavu Drine, je nastalo novo mesto Kamengrad, ideja znanega režiserja Emirja Kusturice. Gre za nove - predvsem kamnite - zgradbe, mešanico različnih obdobij in stilov, ki so se menjali skozi zgodovino tega področja, kjer je polno življenja, lokalov, kjer najdemo gledališče, kinodvorane, svetišče…

Po ogledu in carinskih formalnosti zapustimo Bosno in čez kako urico bomo v našem hotelu Zepter v središču Bajine Bašte. Večerja in priložnost za večerni sprehod po mestni promenadi-korzu.

 

2. dan: Bajina Bašta - planina Tara – Peručac – Bajina Bašta

Po zajtrku se na kratko zaustavimo na jezeru Zaovine, vidikovcu Kozja Stena, in se spustimo proti jezeru Peručac. Tu se vkrcamo na ladjo na Drini in se prepustimo lepotam, ki jo je v stoletjih izoblikovala narava. Na ladji bo tudi piknik kosilo in predvsem obilo osupljivih pogledov na kanjon. Sledi vožnja proti Bajini Bašti, foto pavza in pogled na hiško sredi Drine ter obisk samostana Rača. Večerja in kafansko veče.

 

3. dan: Bajina Bašta - Mokra Gora – Drvengrad – Zlatibor – Užice – Bajina Bašta

Po zajtrku gremo v Naravni park Mokra gora, kjer nas čaka posebna vožnja po Šarganski osmici – 14 km dolgi, ozkotirni, najatraktivnejši turistično–muzejski železnici v Evropi. Pentlji daje poseben čar več kot 20 tunelov, mostov in viaduktov ter 300 m višinske razlike. Na poti se bomo večkrat ustavili na razglednih točkah za občudovanje pokrajine.

Pomudili se bomo še v filmskem mestecu Emirja KusturiceDrvengradu, tematsko mestece s številnimi povsem avtohtonimi, lesenimi zgradbami (cerkev, knjižnica, restavracija, slaščičarna, lesene trgovine …). Nato se peljemo proti Zlatiboru, kjer bomo imeli kratek ogled mesteca in prosto za obisk slikovite zlatiborske tržnice in nakup priboljškov in daril (kajmak, rakija, med…). Če nam bo vreme dano, se bomo popeljali tudi z najdaljšo panoramsko gondolo na svetu (doplačilo 10 EUR).

In zvečer nas čaka presenečenje – srbsko veče, hrana, zabava, folklora, trubači

 

4. dan: Bajina Bašta – Banja Koviljača – Slovenija

Po zajtrku zapustimo hotel in se vračamo ob reki Drini in ob slikovitih krajih zahodne Srbije. Zrak bomo zajeli in naredili postanek v Banji Koviljači – Kraljevskih termah, eni izmed najlepših in najzdravilnejših termalnih oaz tega dela Balkana. Krasi ga velik naravni park, muzej narave, ki ga z izgledom in lepoto poudarja veličastna fontana z vodmetom, drevesa gabra, cedre in bukve, zdraviliški center…

Povratek v Slovenijo v večernih urah.

Dodatna ponudba!

  Potovanje Šarganska osmica in Emir Kusturica
  Potovanje Šarganska osmica in Emir Kusturica, ogled Drvengrada in etno vasi Stanišići, sprehod po narodnem parku Tara in planini Zlatibor, degustacija rakije.
  Cena od:
  299,00 €
  Mini križarjenje po Drini in Šarganska osmica
  Križarjenje po Drini, vožnja z ozkotirnim vlakom Čiro, obisk narodnega parka Tara in ogled Andrićgrada ter ostalih znamenitosti.
  Cena od:
  345,00 €
  Enodnevni izlet madžarska prestolnica Budimpešta
  Enodnevni izlet v glavno mesto Madžarske Budimpešto. Dvojčka Budim in Pešta na obeh bregovih Donave danes skupaj tvorita veliko mesto.
  Cena od:
  54,00 €
  Piškotki za analitiko
  Ti se uporabljajo za beleženje analitike obsikanosti spletne strani in nam zagotavljajo podatke na podlagi katerih lahko zagotovimo boljšo uporabniško izkušnjo.
  Piškotki za družabna omrežja
  Piškotki potrebni za vtičnike za deljenje vsebin iz strani na socialna omrežja.
  Piškotki za oglaševanje
  So namenjeni targetiranemu oglaševanju glede na pretekle uporabnikove aktvinosti na drugih straneh.
  Kaj so piškotki?
  Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate z uporabo in beleženjem piškotkov.V redu Več o piškotkih