Kontakt

 

Preko spodnjega spletnega obrazca nam lahko sporočite vaše vprašanje. Z veseljem vam bomo odgovorili.

 

Prepišite besedilo iz slike v spodnje polje

 

Abctour d.o.o.

Turistična agencija

PE Celovška cesta 69, 1000 Ljubljana

Tel.: + 386 1 431 43 14 

GSM: + 386 40 334 363

E-mail: info@abctour.si

Potovanje Šarganska osmica in Emir Kusturica
Bajina Bašta pri Mokri Gori
Narodni park Tara v Srbiji

Potovanje Šarganska osmica in Emir Kusturica

Obiskali bomo Drvengrad, šli do slikovite pokrajine ob Drini, ki ji je s svojimi idejami in močjo dal pomemben pečat režiser Emir Kusturica, prestopili Bosansko-Srbsko mejo in se v narodnem parku Mokra gora popeljali po Šarganski osmici - najatraktivnejši ozkotirni železnici v Evropi, si privoščili nepozaben srbski večer, obiskali planino Taro in reko Drino, se na povratku ustavili v kraljevih termah, uživali v zanimivih zgodbah, odlični hrani, pijači, glasbi in gostoljubju domačinov. 

 

Odhoda: 27. april (zagotovljeno) in 19. oktober 2023

4 dni, avtobus

min. št. potnikov: 25

 

Cena: 299 EUR (pri najmanj 46 potnikih)

 

Cena vključuje:

 • prevoz s turističnim avtobusom po programu
 • vse cestnine in parkirnine
 • 1x nočitev z zajtrkom
 • 1x polpenzion v dvoposteljni sobi v hotelu 4*
 • 1x srbski večer ob tradicionalni kulinariki in glasbi
 • zunanji ogledi po programu
 • turistična pristojbina
 • vstopnina v etno selo Drvengrad
 • vožnja z ozkotirno železnico Šarganska osmica
 • izlet z ladjo po Drini z vključenim kosilom
 • ogled destilarne in degustacija lokalnega žganja klekovača
 • ogled etno vasice Stanišići in kosilo v Bijeljini
 • slovensko spremstvo/vodenje 
 • stroški lokalnega vodenja in organizacija potovanja

 

Doplačila

Ob prijavi:

 • doplačilo za manjšo skupino od 35 do 45 potnikov 25 EUR/osebo
 • doplačilo za manjšo skupinood 25 do 35 potnikov 45 EUR/osebo
 • enoposteljna soba 49 EUR/osebo
 • odhod iz Maribora ali Celja 15 EUR/osebo (ob prijavljenih najmanj 15 potnikih)

Na poti:

 • morebitne dodatne vstopnine pribl. 5 EUR
 • ostalo, kar ni navedeno v postavki cena vključuje

 

Opomba:

Vrstni red ogledov se lahko, glede na rezervacije terminov degustacij, lokacije hotelov oziroma po presoji vodnika/spremljevalca, spremeni. Program vsebinsko kljub temu ostaja neokrnjen.

 

 

Potovanje Šarganska osmica in Emir Kusturica

 

Šarganska osmica - program po dnevih

 

1. dan: (Maribor, Celje)–Ljubljana−Srbija

Odhod avtobusa ob 23.00 z obračališča mestnega prometa Dolgi most v Ljubljani. Vožnja mimo Zagreba, Slavonskega Broda, skozi Slavonijo do Srbije. 

 

2. dan: Samostan Rača–Peručac–kanjon reke Drine–NP Tara

V jutranjih urah vožnja do Šabca ter skozi Valjevo čez planino Povlen proti Bajini Bašti. Po prihodu ogled srednjeveškega samostana Rača, ki se lahko pohvali s svojimi freskami, ikonami in enim najlepših ikonostasov v Srbiji. Vožnja do najstarejše srbske destilarne klekovače. Degustacija znamenite srbske žgane pijače izdelane iz odlične slivovke in brinovih jagod. Vožnja do bližnje reke Vrelo. Kratka reka (dolga le 365 m) se v imenitnih kraških brzicah izliva v Drino. Nadfaljevanje vožnje do jezera Perućac, ki je nastalo z zajezitvijo reke Drine pri gradnji HE Bajina Bašta in je danes zelo priljubljeno med kopalci, ribiči in izletniki. Vkrcali se bomo na ladjo in zapluli po slikovitem kanjonu reke Drine, uživali v razgledih in odlični hrani (kosilo in glasba vključena). Sledi ogled Narodnega parka Tara, ki pokriva večino z gozdovi porasle planine, ki se razprostira na skrajnem zahodu Srbije. Postanek na razgledni točki Zelenika, ki s svojo neokrnjeno okolico predstavlja pravo oazo miru. Proti večeru vožnja do hotela, nastanitev, večerja in nočitev.

 

3. dan: Drvengrad–Šarganska osmica–Zlatibor 

Zajtrk v hotelu. Prvi postanek bo v Drvengradu, etno vasici, ki so jo zgradili na hribu Mećavnik po zamisli filmskega režiserja Emirja Kusturice, za snemanje filma Življenje je čudež. To je mestece v malem iz lesa ter ima vse, kar imajo velika mesta: mestna vrata, cerkvico, knjižnico, galerijo, kino dvorano, slaščičarno, narodno restavracijo… Po ogledu bomo pot nadaljevali do znamenite Šarganske osmice po delu ozkotirne železnice, ki je nekoč povezovala Beograd s Sarajevom in Dubrovnikom. Na tej progi je vlak Ćira zadnjič vozil leta 1974, del proge v obliki osmice od Mokre Gore do postaje Šargan Vitasi pa so ponovno oživili. Muzejski vlak veselo vijuga skozi številne tunele in čez mostove na razdalji 15.440 m, kjer premaga višinsko razliko 300 m. Z vlaka in ob postankih so odlični razgledi na prekrasno pokrajino. V popoldanskih urah izlet na Zlatibor, eno najbolj znanih planin in najbolj obiskanih turističnih krajev v Srbiji. Povratek v hotel. Zvečer zabava na pravem srbskem večeru v hotelski restavraciji s tradicionalno srbsko hrano, živo glasbo, folkloro in trubači. Nočitev. 

 

4. dan: NP TARA–BIJELJINA–LJUBLJANA–(MARIBOR, CELJE) 

Po zajtrku vožnja mimo Bajine Bašte in naprej po desnem srbskem bregu Drine do Ljubovije, Zvornika in Banje Koviljače, kjer bomo občudovali mogočno in mejno reko med Srbijo in Bosno, ki je že v rimskih časih delila obe cesarstvi ter še sedaj bolj ločuje kakor povezuje ljudi z obeh bregov. Po prečkanju reke, se bomo po levem bosanskem nabrežju zapeljali do Bijeljine, kjer bomo naredili še zadnji večji postanek za ogled etnografske vasi Stanišići, kamor so prenesli stare in lepo obnovljene lesene kmečke hiše, hleve, gospodarska poslopja in vaške cerkvice. Kompleksu etno sela so dodali tudi bogato gostinsko ponudbo, zato bomo ob zaključku potovanja tukaj imeli pozno popoldansko kosilo, nato se bomo samo še vračali po avtocesti proti Sloveniji, s prihodom domov v poznih večernih urah.

Dodatna ponudba!

  Zgodovinska Banja Luka z ugodnimi nakupi
  Obisk znamenitega samostana trapistov, ogled glavnih znamenitosti Banje Luke, ki leži ob reki Vrbas. Možnost zelo ugodnih nakupov v Banji Luki.
  Cena od:
  od 110,00 €
  Šarganska osmica in Kusturičevi filmski dragulji
  Čar Šarganske osmice, narodni park Mokra gora, srbsko gostoljubje in filmski dragulji Emirja Kustorice-naravne lepote in kulturna dediščina.
  Cena od:
  379,00 €
  Mini križarjenje po Drini in Šarganska osmica
  Križarjenje po Drini, vožnja z ozkotirnim vlakom Čiro, obisk narodnega parka Tara in ogled Andrićgrada ter ostalih znamenitosti.
  Cena od:
  345,00 €
  Piškotki za analitiko
  Ti se uporabljajo za beleženje analitike obsikanosti spletne strani in nam zagotavljajo podatke na podlagi katerih lahko zagotovimo boljšo uporabniško izkušnjo.
  Piškotki za družabna omrežja
  Piškotki potrebni za vtičnike za deljenje vsebin iz strani na socialna omrežja.
  Piškotki za oglaševanje
  So namenjeni targetiranemu oglaševanju glede na pretekle uporabnikove aktvinosti na drugih straneh.
  Kaj so piškotki?