Kontakt

 

Preko spodnjega spletnega obrazca nam lahko sporočite vaše vprašanje. Z veseljem vam bomo odgovorili.

 

Prepišite besedilo iz slike v spodnje polje

 

Abctour d.o.o.

Turistična agencija

PE Celovška cesta 69, 1000 Ljubljana

Tel.: + 386 1 431 43 14 

GSM: + 386 40 334 363

E-mail: info@abctour.si

Enodnevni izlet Beneška Slovenija
Čista voda in razgledi
Postaja v Čedadu
Umetnik v Furlaniji

Enodnevni izlet Beneška Slovenija

 

Benečija, skrajšano poimenovanje za Beneško Slovenijo

Benečija je v Sloveniji poimenovanje tako za italijansko deželo Veneto, kot za območje Beneške Slovenije. Gre za  trojezično zgodovinsko območje: Beneška Slovenija, v italijanščini Slavia Veneta [zlàvja vèneta], ali novejša oblika Slavia Friulana [zlàvja frijulàna], po furlansko Sclavanie [sklavanìje], na meji med Italijo in Slovenijo. Večina ozemlja leži v italijanski deželi Furlanija - Julijska krajina, sedemnajst vasi in zaselkov pa je v današnji Sloveniji.

 

Nadiške doline

Nadiške doline v italijanščini Valli del Natisone, po furlansko Vals dal Nadison ali tudi Sclavanìe so štiri rečne doline ob Nadiži (Natisone, Natizòne), Aborni (Alberone, Alberòne), Kozici (Cosizza, Kozìca) in Arbeči (Erbezzo, Erbèco). Pomenijo naravno povezavo med Čedadom (Cividale) in dolino Soče.

 

Odhod: 8. oktober 2022

1 dan, avtobus 

 

Enodnevni izlet Beneška Slovenija - program

»Liep beneški pozdrav«. Vabimo vas na izlet v Nadiške doline in vasice pod Matajurjem, obisk multimedijskega muzeja »SMO v Špietru« in pokušnjo »gubance an štrukju«.

 

Odhod iz Maribora ob 5. uri zjutraj (TPC City). Pobiranje potnikov: ob 5.30 v Slov. Bistrici (Spar ob AC), ob 6.00 v Celju (dvorana Zlatorog) in ob cca. 7.00 v Ljubljani (parkirišče Dolgi most). Potovanje po Vipavski dolini, mimo Gorice do Čedada, ki je upravno središče Benečije. Sprehod skozi staro jedro mimo stolnice, langobardskega templja ter preko Hudičevega mostu čez reko Nadižo. Vožnja v Špeter Slovenov, kjer si boste ogledali muzej – slovensko multimedijsko okno (SMO), ki na sodoben način prikazuje kulturno krajino od Tržaškega zaliva do Mangarta. Skozi pripoved boste prepoznali kraje, kjer živijo Slovenci v Italiji. Sledi obisk pekarne Dorbolo, kjer boste ob kapučinu ali kavi poskusili tipični nadiški sladici: gubance in štruklje. Manjšo vrečico štrukljev boste prejeli za popotnico. Sledi ogled Landarske jame s podzemno gotsko cerkvico sv. Ivana v Čelè iz 15. stol. Nadalje pa obisk vasi Mašera pod Matajurjem z zanimivo vaško arhitekturo, kjer si boste ogledali »Muzej varha Matajurja«, kovačijo iz 50-ih let in velbano klet. Povratek preko Robiča, Kobarida, Mosta na Soči in Idrije. Prihod domov v večernih urah.

 

Cena:

63 EUR iz Maribora, Slovenske Bistrice, Celja
56 EUR iz Ljubljane

 

Cena vključuje:

 • prevoz s turističnim avtobusom,
 • cestnine in parkirnine,
 • vse oglede in vstopnine po programu,
 • pokušino gubancev in štrukljev s kavo,
 • vodenje in organizacijo
 • ter DDV.

 

Popust: otrok do 12 let 25% (z dvema odraslima osebama).

 

Pomembno:

Cene veljajo pri udeležbi najmanj 35 potnikov na avtobusu. V primeru manjšega števila udeležencev znaša doplačilo za izvedbo 6 EUR/osebo (plačilo na prijavnem mestu ali vodniku na avtobusu na dan odhoda). V kolikor bo prijavljenih manj kot 25 oseb, si agencija pridržuje pravico izlet odpovedati v zakonskem roku.

 

Ni stroška prijavnine! Program velja kot končno obvestilo. 

V času obstoja nevarnosti širjenja virusa Covid-19, bo program izveden v skladu s priporočili NIJZ in veljavnimi ukrepi v tej zvezi na celotni poti.

Spletna povezava: Kaj je Beneška Slovenija?, Nadiške doline

Dodatna ponudba!

  Enodnevni izlet Svete Višarje, Planica in Bled
  Leta 1360 je pastir iz Žabnic v brinovem grmu našel kip Marije z Jezusom. Tam so postavili kapelico in hitro so začeli prihajati romarji od blizu in daleč.
  Cena od:
  53,00 €
  Enodnevni izlet v grad Kostel in bunker Škrilj
  Enodnevni izlet grad Kostel in bunker Škrilj. Pridružite se nam na Kočevskem. Vstopnini za ogleda bunkerja Škrilj in gradu Kostel sta vključeni.
  Cena od:
  72,00 €
  Goriška brda in Vipavska dolina
  Pridružite se nam pri raziskovanju Goriškega in Vipavske doline. Slikovite vasice, samostani in gradovi so biseri, vredni ogleda.
  Cena od:
  159,00 €
  Piškotki za analitiko
  Ti se uporabljajo za beleženje analitike obsikanosti spletne strani in nam zagotavljajo podatke na podlagi katerih lahko zagotovimo boljšo uporabniško izkušnjo.
  Piškotki za družabna omrežja
  Piškotki potrebni za vtičnike za deljenje vsebin iz strani na socialna omrežja.
  Piškotki za oglaševanje
  So namenjeni targetiranemu oglaševanju glede na pretekle uporabnikove aktvinosti na drugih straneh.
  Kaj so piškotki?