Kontakt

 

Preko spodnjega spletnega obrazca nam lahko sporočite vaše vprašanje. Z veseljem vam bomo odgovorili.

 

Prepišite besedilo iz slike v spodnje polje

 

Abctour d.o.o.

Turistična agencija

PE Celovška cesta 69, 1000 Ljubljana

Tel.: + 386 1 431 43 14 

GSM: + 386 40 334 363

E-mail: info@abctour.si

Pušja vas
Pogled iz Rezije proti Sloveniji
Sledi potresa v cerkvi
kostnica v Pušji vasi
Folklora že 182 let
Pušja vas
Pogled iz Rezije proti Sloveniji
Sledi potresa v cerkvi
kostnica v Pušji vasi
Folklora že 182 let

Izlet Rezija z jezikom, ki je daleč in blizu

Vabimo vas v Rezijo, kjer so Rezijanci ohranili svoje narečje, mnoge stare običaje, šege in posebnosti in vse znajo prijazno predstaviti.
Datum odhoda
Datum prihoda
Cena od:
44,00 €
ODDAJ INFORMATIVNO PRIJAVO

Rezija, zahodna meja našega jezika

 

Rezija in Rezijani

Poleg Terskih dolin je Rezija danes najbolj zahodni del, kjer prebivalci doma govorijo slovensko. Vabimo vas v Rezijo, kjer so Rezijanci ohranili svoje narečje, kdo bi rekel, da je narečij kar več, posamezne vasi imajo svoje značilne izraze. Domačini pa niso muzej, oni tam živijo v odročnih a čudovitih vaseh, le par km oddakjeni od Slovenije, a mnogo dlje po cesti. Kot da skromni pogoji niso bili dovolj, je območje zelo prizadel potres v 1976. Ampak danes je veliko skrbno obnovljenega, kraji so živi, kulturni dom na Ravanci je odličen, predstavijo in pokažejo mnoge stare običaje, šege in posebnosti, a tudi sedanjik! Včasih so jih prepričevali, da njihov jezik ni slovenščina, drugi so se čudili, ker so jih komaj razumeli, Milko Matičetov je popisoval in snemal njihove zgodbe za otroke in izdal knjigo Zverinice iz Rezije. Pozneje so na to temo naredili tudi lutkovno predstavo.

 

Odhod: 18. september 2021

1 dan, avtobus

 

 

Rezija program izleta

Odhod iz Maribora ob 5. uri zjutraj pri TPC City. Pobiranje potnikov: ob 5.30 v Slovenski Bistrici pri trgovini Spar ob AC, ob 6.00 v Celju (dvorana Zlatorog) in ob cca. 7.00 v Ljubljani s parkirišča Dolgi most. Vožnja preko Kranjske gore in Trbiža v Kanalsko dolino. Nadaljevanje skozi Žabnice do vasice Ukve in postanek za obisk lokalne prodajalne sirov ter drugih domačih proizvodov. Možnost nakupa. Nadaljevane poti skozi Naborjet in Tabljo v Dolino Rezije. Vožnja po dolini istoimenske hudourniške reke skozi Bilo do Ravance, središča Rezije. V kulturnem domu Ti Rozjanski kulturski hiši ogled diapozitivov: spoznavanje življenja domačinov in naravnega parka. Skupine morajo biti najavljene vnaprej. Ogled učnih sob in  župnijske cerkve. Nato vzpon na »Kalvarijo« do kapele Sv. Križa, do katere vodijo kapelice križevega pota, ki predstavljajo posamezne vasi ali zaselke v Rezijanski dolini; Podklanec, Krnica, Njive itd. Obisk vasi Solbica, ki med potresom leta 1976 ni bila močno poškodovana in ohranja arhitekturno podobo stare rezijanske vasi. Ogled zanimivega Muzeja brusačev. Popoldansko slovo od Rezije, vožnja po dolini Tilmenta do Pušje vasi (it. Venzone), močno prizadete v potresu leta 1976, a pozneje povsem obnovljene. Tu je v oktobru prizorišče vsakoletnega praznika buč »Festa della zucca«, ki ga prirejajo v spomin na staro srednjeveško legendo. Takrat mesto oživi v srednjeveškem duhu. Večerna vrnitev po isti poti.

 

Cena:

50 EUR iz Maribora, Slovenske Bistrice, Celja

44 EUR iz Ljubljane

 

Cena vključuje:

 • prevoz s turističnim avtobusom,
 • vse cestnine in parkirnine,
 • vse oglede po programu,
 • slovensko vodenje in organizacijo,
 • ter DDV.

Vključene vstopnine po programu.

 

Popust: otrok do 12 let 25% (z dvema odraslima osebama).

 

Ni stroška prijavnine! Program velja kot končno obvestilo. Na dan odhoda dežurna telefonska številka agencije 040 334 363.

 

Za mlajše: Zverinice iz Rezije

Dodatna ponudba!

  Enodnevni izlet v vedno posebne Benetke
  Slovencem so Benetke tako blizu, da nam drugi zavidajo. Benetke: Doževa palača, Markov trg in cerkev, Rialto, Most vzdihljajev, San Giorgio Maggiore.
  Cena od:
  70,00 €
  Enodnevni izlet Svete Višarje, Planica in Bled
  Leta 1360 je pastir iz Žabnic v brinovem grmu našel kip Marije z Jezusom. Tam so postavili kapelico in hitro so začeli prihajati romarji od blizu in daleč.
  Cena od:
  53,00 €
  Enodnevni izlet na Brezje, Radovljico in Bled
  Izlet na Brezje, v Radovljico in na Bled. Obisk Gorenjske z največjim romarskim središčem v Sloveniji in možnost sladkanja s kremšnito na Bledu.
  Cena od:
  30,00 €
  Piškotki za analitiko
  Ti se uporabljajo za beleženje analitike obsikanosti spletne strani in nam zagotavljajo podatke na podlagi katerih lahko zagotovimo boljšo uporabniško izkušnjo.
  Piškotki za družabna omrežja
  Piškotki potrebni za vtičnike za deljenje vsebin iz strani na socialna omrežja.
  Piškotki za oglaševanje
  So namenjeni targetiranemu oglaševanju glede na pretekle uporabnikove aktvinosti na drugih straneh.
  Kaj so piškotki?