Dodatna ponudba!
Potovanje Kazahstan
Potovanje Kazahstan. Po svileni cesti karavanarjev in nomadov do Aralskega morja. Odhod 4. 8. - 19. 8. 2018.
Cena od:
1.840,00 €

Kontakt

 

Preko spodnjega spletnega obrazca nam lahko sporočite vaše vprašanje. Z veseljem vam bomo odgovorili.

 

 

Abctour d.o.o.

Turistična agencija

PE Celovška cesta 69, 1000 Ljubljana

Tel.: + 386 1 431 43 14 

GSM: + 386 40 334 363

E-mail: info@abctour.si

Tibet in Saga Dawa festival

Himalaja in Tibet - Mogočna streha sveta in odročna dežela mitov in bogov

Za Himalajo pravijo, da je dežela jetija – simbola skrivnostnih, prvinskih sil, ki vladajo temu mogočnemu gorstvu. Njeno prisotnost je tako težko opisati, da pride prav pregovor, ki pravi, da potrebuješ tisoč življenj, da opišeš občutke, ki ti jih daje. Za Tibet drži, da je toliko daleč, kolikor si dovolite iti. Je izven časa in prostora. Je tudi krut in surov. Ena najbolj goratih pokrajin na zemlji in ena najredkeje poseljenih. Je kraj za sanjanje, če si le dovolite. Bistvo Tibeta je namreč še vedno tu – kljub vsem današnjim izzivom, starodavno srce dežele še vedno močno bije.

 

Gora Kajlaš in Saga Dawa festival, praznik slavljenja bude

Gora Kajlaš (6638 m) leži v zahodnem Tibetu. Njeno svetost omenjata že stara indijska epa, saj naj bi tu nastal svet. Gora velja za srce sveta in center Azije tako hindujcem, budistom, džainistom kot tudi privržencem nekaterih drugih ver. Pomembno vlogo igra tudi pri enem najpomembnejših festivalov dežele – Saga Dawa. V tem času je celoten Tibet globoko potopljen v praznično in duhovno vzdušje. Kajlaš z okolico je zaradi nedostopnosti sicer eden najmanj obiskanih svetih krajev, a v času festivala Saga Dawa oživi v pisanosti ljudi od blizu in daleč.

 

Naše potovanje - Tibetanska klasika in odročni zahod

Potovanje nas popelje po vseh glavnih točkah vzhodnega dela Tibeta – od glavnega mesta Lhase do baznega tabora Everesta. V samostanih se počasi spoznavamo s tibetansko religijo, ki je dala pečat njihovi kulturi in življenju preprostih ljudi. Uživamo v pestrosti in lepoti narave ter se oziramo za najvišjimi vrhovi sveta. Nato se odpravimo na skrajni, odročni zahod dežele. Pod vznožjem gore Kajlaš, kjer se bomo na festivalu Saga Dawa pridružili na tisoče romarjem, pa bomo skušali tudi v praksi doživeti posebno kozmično moč, ki jo temu dragocenemu snežnemu dragulju pripisujejo.

 

Tibet in Saga Dawa festival

 

1. dan

LJUBLJANA/BLIŽNJE LETALIŠČE – PEKING.

Zbor ter polet preko ljubljanskega ali enega izmed evropskih letališč proti Pekingu.

letalo

 

2. dan

PEKING – LHASA (3650 M).

Glavno mesto Tibeta je zares prav poseben kraj. Že od 7. stoletja naprej, ko je prvi tibetanski kralj dal zgraditi novo prestolnico in jo poimenoval LHASA – Sveta zemlja. Zaradi dolgih stoletij izolacije, se je o njej začelo govoriti kot o kraju skrajne čistosti in duhovnosti. Za Tibetance je vedno bila in še vedno je sveto mesto, mesto bogov. Po pristanku letala se odpeljemo v hotel in se v skladu s časom odpravimo na njene ulice.

letalo, hotel

 

3. dan

LHASA (3650 M) – POTALA (UNESCO), SAMOSTAN SERA IN BARKHOR.

Potala je eno največjih arhitekturnih čudes na svetu. Že na daleč jo uzremo, kako se v vsej svoji veličastnosti bohoti nad danes že precej modernim mestom. Zgrajena je bila v 17. stoletju na vrhu Rdečega hriba, za časa vladavine 5. dalajlame in postala politično in duhovno središče vseh naslednjih dalajlam. V kompleksu Potale se nahaja več kot 1000, manjših in večjih soban, okrašenih svetišč, hodnikov in dvoran, obogatenih s pozlačenimi kipci bogatega tibetanskega panteona bud, bodisatev, svetnikov in demonov. Nedaleč stran od mesta pa stoji nekoč drugi največji samostan na Tibetu, v katerem je včasih živelo preko 7000 menihov. Danes se je njihovo število znatno zmanjšalo, še vedno pa privablja množice zaradi meniških debat na Debatnem vrtu. V njem se že tradicionalno vsako popoldne tukajšnji menihi pripravljajo na samostanske izpite skozi debate, s katerimi ostrijo svoj um. Preostanek dneva preživimo v središču stare Lhase, na Barkhorju, sestavljenem iz labirinta uličic, ki obkrožajo največji ponos Tibetancev. Za zaključek dneva se z domačini podamo na sveto koro – romarsko pot.

avtobus ali kombi, hotel, zajtrk

 

POMEMBNO - OBISK POTALE:

Za vstop in ogled palače veljajo prav posebna pravila.

Za ogled skupin obstaja določen urnik, saj je število obiskovalcev omejeno na uro.

Vsekakor bomo palačo obiskali, točno uro in dan (3. ali 4. dan) pa bomo izvedeli na kraju samem.

V primeru sprememb, bomo program ustrezno prilagodili.

 

4. dan

LHASA (3650 M) – TEMPELJ JOKHANG (UNESCO) IN SAMOSTAN DREPUNG.

Tempelj Jokhang velja za duhovni center Tibeta. Je daleč najbolj čaščeno svetišče, zgrajeno na mestu svetega jezera, ki naj bi po legendi predstavljalo srce ogromne ležeče demonke. Tempelj je dal postaviti prvi tibetanski kralj, da bi v njem hranil kip 12-letnega Sakjamuni Bude, ki ga je s seboj na Tibet prinesla njegova nova žena. Še predno vstopimo v tempeljski kompleks, dobimo občutek daljne preteklosti in se srečamo s Tibetanci iz vseh koncev Tibeta. Sem se zgrinja na stotine vernikov, ki se predajajo prostraciji čaščenja bud, bodisatev in zaščitnikov ter mrmrajo sveto mantro _Om mani padme hum_. Še močnejše doživetje pa nas čaka znotraj najsvetejšega dela templja, ko nas pozdravi močan vonj po jakovem maslu, mrmranje manter in nepopisna množica romarjev. Na strehi svetega templja pa se nam odpre očarljiv razgled na mogočno Potalo.

avtobus ali kombi, hotel, zajtrk

 

5. dan

LHASA – PRELAZ KAMBA LA (4700 M) – YAMDROK TSO (4440 M) – GYANTSE (3980 M).

Zapustimo Lhaso in se podamo proti zahodu. Vstopimo v dolino reke Kyichu in se del poti vozimo vzporedno z najvišjo reko na svetu, katere povprečna nadmorska višina je 4000 m. To je reka Yarlung Tsangpo ali drugače Brahmaputra, ki se po dolgi poti vzdolž Tibeta spusti v Bengalski zaliv. Kmalu se po serpentinasti cesti dvigamo do prelaza Kamba La, od koder uzremo pravi tibetanski talisman, ki varuje življenski duh tibetanskega naroda. To je jezero Yamdrok Tso oz. Škorpijonovo jezero. Domačini verjamejo, da bo, dokler bo v jezeru voda, obstajal tudi Tibet. Čudovito turkizno jezero in njegova okolica ponujata nore razglede. Preko še enega prelaza, Karo La, se spustimo v prijetno mestece Gyantse, ki je v preteklosti ležalo na izjemno pomembni trgovski točki, med Indijo in Tibetom. Sprehodimo se skozi stari del mesta, ki je še vedno zelo tradicionalen, nato pa vstopimo v samostanski kompleks iz 15. stoletja, Pelkor Chode. V njem se skriva eden lepših biserov Tibeta, in sicer kar 35 metrov visoka stupa Kumbum. Pravijo, da nas pot v smeri urinega kazalca v sami stupi popelje po tantrični poti. Če pa ne, pa vsaj spoznamo od kod ime za stupo.

avtobus ali kombi, hotel, zajtrk

 

6. dan

GYANTSE – SAKYA (4280 M).

Naša dolga vožnja čez tibetansko planoto proti vznožju gore Kailaš je še dolga. Pred nami je še skoraj 1300 kilometrov poti. Del poti nas vodi po ‘cesti prijateljstva’. Na poti do Sakye se podamo tudi na daljši, aklimatizacijski sprehod. Čudovita panoramska cesta nas vodi bližje pod Himalajo. Malo mestece Sakya je res majhno – edina in glavna atrakcija pa je samostan Sakya – eden najbolj impresivnih in edinstvenih od vseh samostanov Tibeta. Ima impresivno knjižnico, v kateri so neskončne police na polno založene s prašnimi svetimi budističnimi spisi, med njimi tudi Sutra popolnosti in modrosti, ki velja za osnovno čtivo vseh budističnih samostanov in razlaga bistvo vseh Budinih učenj.

avtobus ali kombi, hotel, zajtrk

 

7. dan

SAKYA – BAZNI TABOR EVERESTA (5150 M).

Danes bomo po cesti prijateljstva prečili kar nekaj deročih rek in visokih gorskih prelazov, z nadmorsko višino preko 5000 metrov. Če nam bo vreme naklonjeno, bomo zagledali štiri veličastne osemtisočake: Lhotse, Cho Oyu, Makalu in seveda najvišjo na svetu, goro Everest. Naš prvi cilj je obisk najvišje ležečega samostana na svetu – Rongbuk – na višini 4980 metrov. Še nekaj kilometrov naprej in prispemo do baznega tabora Everest!

avtobus ali kombi, preprosti penzion, zajtrk

V primeru, da ZARADI SLABEGA VREMENA obisk in spanje v baznem taboru Everest ne bo mogoč,
bomo program ustrezno prilagodili.

V ta namen bomo program nadomestili z obiskom baznega tabora Shishapangme
(14. najvišja gora na svetu z 8013 metri višine) na višini 5000 m.
Spali pa bomo v vasi Shegar (4350 m) v preprostem penzionu.

 

8. dan

BAZNI TABOR EVERESTA – SAGA (4600 M).

Zjutraj izkoristimo še zadnjo priložnost, da se naužijemo razgledov na mogočni Everest, preden se odpeljemo v Zahodni Tibet (Ngari), prostrano, redko poseljeno regijo z povprečno nadmorsko višino 4500 metrov. Pokrajina je kljub modernim cestam še vedno surova, zdi se nedostopna, odmaknjena in bržkone je tu še zadnja meja najbolj odročnih kotičkov Azije. Spremljajo nas črede ovac, koz in jakov, tudi črede _kiangov_ – divjih oslov, posebnost tibetanske planote. Časa bo dovolj tudi za aklimatizacijo in pripravo na treking okoli Kajlaša. Saga je še zadnje večje mesto na naši poti proti zahodu.

avtobus ali kombi, hotel, zajtrk

 

9. dan

SAGA – DARCHEN (4670 M).

Na poti do vznožja gore Kajlaš, nas nepričakovano presenetijo prave pravcate peščene sipine… Sredi tibetanske planote, na višini malo pod 5000 m! Izjemno fotogenična pokrajina, polna motivov, od stepe, potokov, sipin do modrega neba in s snegom prekriti očaki. Tibet je poln presenečenj. Proti koncu dneva pa sledi še eno – tisto, zaradi katerega smo sploh prišli tako daleč – gora Kajlaš v vsej svoji veličastnosti!

avtobus ali kombi, preprosti penzion, zajtrk

 

10. – 12. dan

FESTIVAL SAGA DAWA – KAJLAŠ KORA (4670 M – 5630 M).

FESTIVAL SAGA DAWA je eden najbolj pomembnih festivalov Tibeta. Proslavljanje se prične ob polni luni čerti mesec tibetanskega lunarnega koledarja. Najpomembnejši del festivala je menjava droga Tarboche, ki stoji na poti okrog Kajlaša. Temu obredu prisostvuje velika množica gorečih vernikov, nekateri med njimi so potrebovali več mesecev, samo da bodo na ta poseben dan tukaj. Tudi mi smo se potrudili. Po dvigu droga, se skupaj z ostalimi romarji podamo na obkroženje oz. koro okoli svete gore Kajlaš.

preprosti penzioni (3x), zajtrk (3x)

 

SVETA KORA OKROG GORE KAJLAŠ:

Obkroženje oz. koro okrog gore Kajlaš za domačine in najbolj verne romarje traja en sam dolg dan.

Naša kora bo trajala 3 dni. Pohod je dolg skupaj 53 kilometrov.

Predviden treking je naslednji: 
DAN: DARCHEN (4670 M) – DIRAPHUK GOMPA (5210 M). 7-9 ur hoje; 20 km; nosači
DAN: DIRAPHUH GOMPA – PRELAZ DROLMA LA (5630 M) – ZUTUL PUK GOMPA (4810 M). 10-12 ur hoje; 18 km; nosači
DAN ZUTUL PUK GOMPA – DARCHEN (4670 M). 6 ur hoje; 15 km; nosači

 

AKTIVNOST TREKA:

Zahteven treking, predvsem iz vidika nadmorske višine.

Časa za aklimatizacijo pred samim pričetkom treka bo na potovanju dovolj (udeležba po želji).

Priporoča se dobro zdravstveno stanje in čim boljša kondicija.

Razdalje niso velike, kar naredi treking zahteven je visoka nadmorska višina.

Kora vsakemu predstavlja velik izziv, a je vredna vsakega truda.

 

NOČITVE:

Na treku okrog Kajlaša spimo v preprostih romarskih penzionih. Za zajtrk bo poskrbljeno (zelo preprost).

V primeru, da se kajlaške kore ne bi udeležili, je možno skupino počakati v Darchenu.

 

 

13. dan

DARCHEN – KRALJESTVO GUGE (3700 M).

Odpeljemo se do naše najboj zahodne točke v Tibetu. Pusta in erodirana pokrajina je nekaj, česar zagotovo še nismo videli. Zdi se, kot da je Himalaja pod nami. In skoraj neverjetno se zdi tudi, da bi tu nekje lahko bila lokacija ene največjih civilizacij Tibeta. A vendar je tu nekoč cvetelo kraljestvo Guge, ki je nadzorovalo pomembno trgovsko pot med Indijo in Tibetom. Obiščemo ostanke nekdaj mogočnega in skrivnostnega kraljestva in s krajšimi sprehodi uživamo v enkratnosti pokrajine.

avtobus ali kombi, preprosti penzion, zajtrk

 

14. dan

KRALJESTVO GUGE – MANASAROVAR (4560 M).

Pod goro Kajlaš ležita dve jezeri, Rakshas in Manasarovar, v obliki lune in sonca, zlega in dobrega. Jezero Manasarovar velja za eno najlepših in najbolj spoštovanih jezer Tibeta. Kako tudi ne, saj je sveto tako hindujcem kot budistom. Jezero je dom čistosti in naj bi očistilo vse grehe, ki smo si jih nabrali tekom večih življenj. Kdor popije požirek vode, gre naravnost v nebesa.

avtobus ali kombi, preprosti penzion, zajtrk

 

15. dan

MANASAROVAR – SAGA (4600 M).

Počasi se vračamo proti Lhasi. Zdaj smo dobili dobršen vpogled v neomejeno prostranost dežele, kjer je dojemanje prostora in razdalje precej drugačno, kot pri nas doma. Potovanje na Tibet pomeni vstopiti v enega izmed najbolj izoliranih krajev na svetu. Osamljena lunina pokrajina, s snegom pokriti najvišji vrhovi sveta, visoki prelazi in serpentinaste ceste na eni strani, na drugi strani pa pokrajina posuta z budističnimi spomeniki, plapojočimi molilnimi zastavami, odročnimi vasmi in starodavnimi kraji.

avtobus ali kombi, preprosti penzion, zajtrk

 

16. dan

SAGA – SHIGATSE (3900 M).

Shigatse, nekoč Samdruptse, je danes drugo največje mesto v Tibetu. Danes precej moderno mesto, a tradicionalno je prav Shigatse dom Pančen Lame, drugega najvplivnejšega roda tradicionalnih tibitenskih vodij. Samostan Tashilumpo je pravo mesto v malem. Kompleks je posejan z neštetimi templji, dvoranami in bivalnimi prostori za še okoli 500 menihov, ki tu živijo. V samostanu občudujemo orjaški pozlačen kip Maitreye – Bude prihodnosti, ki v višino meri neverjetnih 26 metrov. Če dodamo še podatek, da so za izgradnjo kipa porabili neverjetnih 279 kg zlata in kar 150.000 kilogramov bakra in brona, ga je preprosto treba videti. Če bo volja, se lahko odpravimo na enourno koro okoli samostanskega kompleksa. Proti večeru pa pokukamo na ‘šoping’ ulico tibetanskih obrtnikov.

avtobus ali kombi, hotel, zajtrk

 

17. dan

SHIGATSE – LHASA (3650 M).

Preko večih prelazov se odpeljemo nazaj v Lhaso. Časa bo dovolj za še zadnje nakupe, srkanje tibetanskega čaja in zadnje momote.

avtobus ali kombi, hotel, zajtrk

 

18. dan

LHASA – PEKING – LJUBLJANA/BLIŽNJE LETALIŠČE.

Dopoldan se odpeljemo na mestno letališče, od koder poletimo proti Pekingu in dalje proti Evropi.

letalo, zajtrk

 

19. dan

LJUBLJANA/BLIŽNJE LETALIŠČE.

Pristanek na ljubljanskem ali bližnjem letališču.

letalo

 

Dokončni program potovanja se lahko razlikuje od gornjega opisa. V primeru spremembe voznih redov letal ali drugih izrednih okoliščin bomo program ustrezno spremenili in prilagodili.

 

Priprava potovanja: 22. februar 2018.

Organizator potovanja: Samsara potovanja, Marijana Panić s.p. Cvetkova cesta 35, 5282 Cerkno
Splošni pogoji poslovanja: Za potovanje veljajo splošni pogoji turistične agencije Samsara potovanja, Marijana Panić s.p.

 

O potovanju po Tibetu:

Tibet je lahko precej neudoben, odročen in včasih precej naporno potovanje. Ne pravijo zaman, da je Tibet za potovanje na meji mogočega. Potovanje je za vsakega, ki je v razmeroma dobrem zdravstvenem stanju, odprtega duha in z željo po nepozabni avanturi. Največji izzivi na potovanju po Tibetu so visoka nadmorska višina in zelo preproste namestitve. Nekateri dnevi bodo daljši, z nekaj celodnevnimi vožnjami, nekateri dnevi pa bodo brez vožnje. Vse to pa bo nadomestila fantastična pokrajina.

 

SAGA DAWA FESTIVAL:

Tibetanci uporabljajo lunarni koledar. Na podlagi tega koledarja določijo tudi datume festivalov. Datumi so potrjeni vsako leto v mesecu februarju. V primeru spremenjenih datumov, si pridržujemo pravico do spremembe datuma odhoda.

 

Cena:

Cena pri 12-16 potnikih: 2.380 EUR + doplačilo za letalsko karto

Cena pri 7-11 potnikih: 2.440 EUR + doplačilo za letalsko karto

 

Cena vključuje:

* 8 x nočitev v hotelih 2-3* (lokalna kategorizacija),
* 8 x nočitev v preprostih penzionih,
* 16 x zajtrk,
* vse prevoze z avtobusom ali kombiji,
* lokalnega vodnika,
* slovenskega vodjo poti,
* prenos prtljage z jaki na trekingu okrog gore Kajlaš,
* vstopnine (palača Potala, samostan Drepung in Sera, tempelj Jokhang, Yamdrok Tso, ledenik Karo La, stupa Kumbum in samostan Pelchoe v Gyantseju, samostan Tashilumpo v Shigatseju, samostan Sakya, bazni tabor Everest, samostan Rongbuk, gora Kailaš in jezero Manasarovar, Guge),
* vsa potrebna dovoljenja in varnostne pristojbine za potovanje po Tibetu,
* dodatno zdravstveno zavarovanje z asistenco v tujini nad 3.000 metrov,
* pripravo in organizacijo potovanja.

 

V ceni ni vključeno:

* povratna mednarodna letalska karta; okvirna cena individualne karte z vsemi vključenimi taksami se giblje med 900 EUR in 1250 EUR (avgust 2017),
* prevoz do bližnjega letališča, v kolikor odhod ni z letališča Jožeta Pučnika,
* vizum za Kitajsko 70 EUR (za doplačilo),
* doplačilo za enoposteljno sobo 450 EUR (velja samo za nočitve v hotelih),
* spalna vreča (obvezna),
* zavarovanje odpovedi,
* napitnine 90 EUR (na kraju samem).

 

Prenos prtljage na Kori okrog Kajlaša

Prenos prtljage na trekingu je vključen v ceno potovanja. Za prtljago bodo skrbeli jaki (tibetansko govedo) s spremljevalcem.

 

Zdravje in višina

Obveznih ali priporočljivih cepljenj za to potovanje ni. Če jemljete kakšna posebna zdravila, jih zadostno količino vzemite s seboj. CENA POTOVANJA VKLJUČUJE DODATNO ZDRAVSTVENO ZAVAROVANJE V TUJINI NAD 3000 METROV.

Napor, višina in višinska bolezen:

Potovanje se bo odvijalo na povprečni nadmorski višini 4300 metrov. Najvišja točka na potovanju bo prelaz Drolma La (5630 m) na poti okrog Kajlaša (informacije o dolžini trekinga okrog Kajlaša za vsak dan posebej najdete v programu potovanja). Obstaja možnost višinske bolezni. Celotno potovanje vključuje aklimatizacijo na višino. Dobra telesna kondicija je priporočljiva. Na Tibetu je povsod na voljo s kisikom obogaten zrak.

Priporočamo, da se pred samim potovanjem posvetujete z zdravnikom. V primeru večjih težav zaradi višine pomaga le spust na nižjo višino. Stroške, ki nastanejo zaradi tega, krije potnik sam.

 

Dokumenti in vizumi:

Za to potovanje potrebujemo potni list z veljavnostjo še vsaj 6 mesecev po koncu potovanja. Dolžnost vsakega potnika je, da nam pravočasno zagotovi vse zahtevane dokumente in pravilne podatke, ter tudi vizo, v kolikor si jo potnik ureja sam.

KITAJSKI VIZUM: Slovenci potrebujemo kitajski vizum. Vizum si lahko uredite sami, lahko pa vam ga za doplačilo uredimo mi. V tem primeru vam ob fiksni prijavi na potovanje pošljemo vse potrebne obrazce ter navodila za pridobitev vizuma.

DOVOLJENJE ZA VSTOP NA TIBET: Posebna dovoljenja za potovanje po Tibetu so vključena v ceno potovanja. Potrebujemo 1 digitalno kopijo osebne slike.

 

Namestitve in prehrana:

Na potovanju po Tibetu bomo imeli različne namestitve. Kjer je možno, bomo nastanjeni v hotelih 2-3* (lokalne kategorizacije). Hoteli so preprosti. Preostanek nočitev so predvideni penzioni, nekateri so zelo preprosti. Sobe v penzionih so ponavadi večposteljne (4-8 ležišč), wc in kopalnica sta ponavadi skupna. Posebej v zahodnem delu Tibeta, bo tuširanje v penzionih možno le ponekod. Doplačilo za enoposteljno sobo velja samo za nočitve v hotelu.

 

Skupina in ekipa:

-Velikost skupine je MED 7 IN 16 OSEB.

-Ekipo na potovanju sestavljajo slovenski vodja poti, lokalni vodnik, vozniki.

 

Planirani stroški:

-Povprečno 300 EUR na osebo na potovanje (pijača, hrana in drobni izdatki).

-Napitnine in doplačila niso vštete v ta znesek.

Piškotki za analitiko
Ti se uporabljajo za beleženje analitike obsikanosti spletne strani in nam zagotavljajo podatke na podlagi katerih lahko zagotovimo boljšo uporabniško izkušnjo.
Piškotki za družabna omrežja
Piškotki potrebni za vtičnike za deljenje vsebin iz strani na socialna omrežja.
Kaj so piškotki?
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate z uporabo in beleženjem piškotkov.V redu Več o piškotkih