Dodatna ponudba!
Potovanje Kazahstan
Potovanje Kazahstan. Po svileni cesti karavanarjev in nomadov do Aralskega morja. Odhod 4. 8. - 19. 8. 2018.
Cena od:
1.840,00 €

Kontakt

 

Preko spodnjega spletnega obrazca nam lahko sporočite vaše vprašanje. Z veseljem vam bomo odgovorili.

 

 

Abctour d.o.o.

Turistična agencija

PE Celovška cesta 69, 1000 Ljubljana

Tel.: + 386 1 431 43 14 

GSM: + 386 40 334 363

E-mail: info@abctour.si

Potovanje skrivnostni Mustang
skrivnostni Mustang
V skrivnostni Mustang-Jomson in gora Nilgiri

Nepal in Himalaja.
Dežela verstev, mitov in bogov.
Nepal je bil v mnogih pogledih od nekdaj zgodovinsko, kulturno, jezikovno in trgovsko stičišče. Vedno je znal izkoristiti svoj strateški položaj med najmogočnejšima azijskima državama, Indijo in Kitajsko. Tu skupaj z roko v roki sobivata dve veliki religiji – hinduizem in budizem. Skoraj ga ni kraja na svetu, kjer bi še lahko občutili tako vzajemno spoštovanje hindujcev in budistov kot v Nepalu. Za Himalajo pravijo, da je dežela jetija – simbola skrivnostnih, prvinskih sil, ki vladajo temu mogočnemu gorstvu. Tu so se od nekdaj srečevala osrednjeazijska in indoarijska ljudstva, ki so se tu naselila v odročnih dolinah in nedostopnih višavjih in tako ohranila posebno kulturo in jezike. Kot pravi stari sanskrtski pregovor, da tudi sto življenj bogov ne bi zadoščalo, da bi popisali vsa čudesa Himalaje, jih tudi mi ne bomo mogli. 


Mustang.
Nekje na sredi, pa vendar na koncu, čisto na meji s Tibetom.
Dolina Mustanga je tesno povezana z vero, kulturo in zgodovino Tibeta, a vendar je danes politično del Nepala. Tradicionalna tibetanska budistična kultura žal počasi izginja. Mogoče jo najdemo samo še v Mustangu, v zgornji dolini reke Kali Gandaki. To je dežela Lo, kot jo imenujejo domačini. Še ne dolgo nazaj je bil vstop tujcem v dolino Mustang prepovedan.


Treking.
Popeljal nas bo skozi eno najlepših pokrajin in najmanj dostopnih krajev Himalaje. Videti in doživeti Mustang v vsej njegovi lepoti, samoti in odmaknjenosti je nekaj, kar se z besedami preprosto ne da opisati. 

Potovanje skrivnostni Mustang


1. dan LJUBLJANA – KATMANDU.  

Zbor ter polet preko ljubljanskega ali enega izmed evropskih letališč proti Katmanduju.
letalo


2. dan KATMANDU (1300 m).

Po prihodu v Katmandu in ureditvi obmejnih formalnosti se odpeljemo v hotel. Prost dan izkoristimo za razne nakupe pred odhodom na treking. Po želji pa se lahko odpravimo na raziskovanje mesta, se sprehodimo skozi trg Durbar ter tam obiščemo živo boginjo Kumari. 
hotel    


3. dan KATMANDU – POKARA (823 m).

Z lokalnim avtobusom se odpeljemo proti Pokari, do vznožja pogorja Anapurn. Pokara je danes zelo živahno turistično mesto, ki mu daje poseben pečat tudi sveto jezero Peva.
lokalni avtobus - hotel - zajtrk        


4. dan POKARA – let v JOMSON (2700 m) – KAGBENI (2858 m).

Zgodaj zjutraj se odpeljemo na mestno letališče, od koder poletimo v Jomson, v osrčje pogorja Anapurn. Let traja pičlih 20 minut, zapomnili pa si ga bomo za vedno! Zajtrk v Jomsonu. Zdaj gre zares! Pričnemo z našim trekingom proti skrivnostnemu Mustangu. Danes le za ogrevanje. Naša hoja bo potekala po starodavni solni trgovski poti ob mogočni reki Kali Gandaki. Današnji cilj je vas Kagbeni, ki predstavlja vhod v skrivnostno dolino Mustang.
letalo - penzion - zajtrk, kosilo, večerja


5. dan KAGBENITANGBE (3060 m) – TSELE (3050 m).

Skozi očarljive stare uličice Kagbenija, mimo rdečega samostana, vstopimo v 'prepovedano kraljestvo' Mustang. Sledimo reki Kali Gandaki in prečkamo serijo manjših grebenov. Če ne prej, nam pogled nazaj na vrh pobeljenega očaka Nilgiri (7061 m) da vedeti, da smo prav zares v Himalaji. Na vrhu manjše planote se ustavimo v simpatični vasici Tangbe, obdani z mnogimi sadovnjaki. Da pa smo res že vstopili v Mustang, pričajo tipične mustangške barvne stupe ter dramatično razjedene gore. Sledi prečkanje reke, nato pa se strmo dvignemo do vasi Tsele. 
penzion - zajtrk, kosilo, večerja


6. dan TSELESAMAR (3660 m) – GILING (3570 m).

Dan začnemo s ponovnim prečenjem reke. Vzpnemo se do vasi Samar. Hoja poteka vzdolž strmega, pustega terena, ki pa navduši s spektakularnim kanjonom. Čaka nas še več vzponov in spustov. To je tista prava visoka tibetanska planota – kruta, a prelepa! Za nami se odkrivajo neverjetni razgledi na več vrhov: Thorung, Anapurna I., Tiličo, Nilgiri … Popoldanski prihod v Giling.
nosači - penzion - zajtrk, kosilo, večerja


7. dan GILING – DHAKMAR (3820 m).

Danes nas najprej čaka vzpon do prelaza Yamda La (3850 m), vmes pa mnogo malih, pravih tibetanskih vasic. Sledi še en prelaz, Nyi La (4010 m), ki nam ponudi dober pogled na verigo Anapurn na jugu ter dolino Mustang na severu. Nato sledi spust v tretjo največjo vas Mustanga, v Ghaymi (3520 m). Zadnji del nas vodi po prijetni potki do vasi Dhakmar. Dhakmar je kraj, kjer nas navdušijo živo rdeče skale z neštetimi izklesanimi jamami. 
nosači - penzion - zajtrk, kosilo, večerja


8. dan DHAKMAR – LO-MANTHANG (3810 m).

Mimo neštetih antičnih utrdb in gomp nas pot vodi do obzidanega mesteca Lo Manthang. Skozi edini vhod vstopimo v obzidano prestolnico mističnega Mustanga. Končno!
penzion - zajtrk, kosilo, večerja


9. dan LO-MANTHANG – IZGUBLJENA PRESTOLNICA TIBETANSKEGA KRALJESTVA MUSTANG (3800 m).

Lo Manthang je zagotovo eno najbolj odmaknjenih mest na svetu, pa tudi višek našega potovanja! Mesto je v 14. stoletju zgradil ustanovitelj Lo kraljestva Ame Pal. Zadnji, danes že pokojni 'mustangški' kralj Jigme, je bil rojen v aristokratski družini v Lhasi in je bil neposredni potomec prvega kralja. Lo Manthang se še vedno ponaša z obzidjem, znotraj katerega se nahaja okoli 180 hiš in v katerem živi nekaj čez tisoč prebivalcev. V mestu na vsakem koraku začutimo močne tibetanske vplive. Prost dan lahko izkoristimo za ogled mestnih zanimivosti, od samostanskega kompleksa in trinadstropne hiše bogov, do same kraljeve palače. Po želji pa lahko s konji (za doplačilo) odjezdimo proti severu, čisto blizu meje s Tibetom in na poti obiščemo več pomembnih samostanov, ki so nekoč stali na daleč najbolj pomembni trgovski poti tod naokoli.
penzion - zajtrk, kosilo, večerja


10. dan LO-MANTHANG – DHI (3400 m) – YARA (3650 m).

Neradi zapustimo 'skrivnostno' prestolnico in se počasi pričnemo vračati nazaj proti civilizaciji. Preden se spustimo v staro trgovsko vas Dhi, nas presenetijo spektakularni in dramatični razgledi nad sotesko reke Kali Gandaki. Preko doline že lahko vidimo vas Yara. Spustimo se do reke, prečkamo most, in po krajšem vzponu dosežemo naš današnji cilj. Navdušijo nas rebraste skale preko reke – čudovite, a danes težko dostopne starodavne jame. 
penzion - zajtrk, kosilo, večerja


11. dan YARA – LURI GOMPA (4005 m) – TSARANG (3560 m).

amostan Luri je eden najbolj znanih in pomembnih samostanov v dolini Mustang. Samostan se ponaša z enimi najzgodnejšimi in najlepšimi budističnimi stenskimi poslikavami v tej regiji. Tudi sama lega samostana je zanimiva. Tsarang je danes kar precej velika vas, postavljena na vrhu Tsarang Khola kanjona. 
penzion - zajtrk, kosilo, večerja


12. dan TSARANG - GHEMI (3520 m) – SYANGBOCHEN (3800 m).

Odpravimo se proti tretji največji vasi doline Mustang, v Ghemi. Nadaljujemo s hojo po dolini, gor in dol. Zakaj nam je ta pot že znana?
penzion - zajtrk, kosilo, večerja


13. dan SYANGBOCHEN – SAMAR (3660 m) – TSELE (3050 m) – CHUSANG (3106 m).

Razgledi iz vasi Samar so prekrasni  z gorsko verigo Damodar Himal v ozadju. Zahvaljujoč vodi, ki teče iz doline Dolpo, je v vasi precej obdelanih polj. Še spust do vasi Tsele in krajši vzpon, in že smo v Chusangu. Zaslužen počitek.
penzion - zajtrk, kosilo, večerja


14. dan CHUSANG – JOMSON (2700 m).

Danes nas čaka še zadnji dan trekinga na poti do Jomsona, našega izhodišča. Če bo čas, se ustavimo v zanimivi vasici Lupra. Lupra je zanimiva predvsem zato, ker njeni prebivalci še danes prakticirajo staro šamansko vero Bon. Z mislimi se počasi vračamo v domači vsakdanjik in vrtimo film, ki se je pred nami odvijal pretekle dni. Prihod v Jomson in zaslužen počitek.
penzion - zajtrk, kosilo, večerja


15. dan JOMSON – POKARA – KATMANDU.

Po zajtrku se kar sprehodimo do letališča, od koder poletimo v Pokaro. Kratek polet, a še eden tistih trenutkov, ki se zapiše med najlepša doživetja tega potovanja. Po prihodu se z lokalnim avtobusom odpeljemo v Katmandu.
letalo - hotel - zajtrk        


16. dan KATMANDU – EVROPA – LJUBLJANA.

Prost dan za zadnje nakupe, kramljanje z domačini ob skodelici čaja ali pa ogled mesta. 
hotel - zajtrk    


17. dan LJUBLJANA.

Zgodaj zjutraj se odpeljemo na mestno letališče, od koder poletimo proti domu.
letalo

 

Dokončen program potovanja se lahko razlikuje od gornjega opisa. V primeru spremembe voznih redov letal ali drugih izrednih okoliščin, bomo program ustrezno spremenili in prilagodili.

 

CENA POTOVANJA: 2250 EUR + letalska karta za doplačilo

 

CENA VKLJUČUJE: 
• povratni notranji let Pokara – Jomson*,  
• 3 x nočitve v preprostih hotelih (Katmandu in Pokara) brez lokalne kategorizacije (dvoposteljne sobe),
• 11 x nočitev (na trekingu) v preprostih penzionih oz. t.i. čajnih hiškah pri domačinih,
• 14 x zajtrk,
• 11 x kosilo in večerja (na trekingu),
• vse prevoze z lokalnim avtobusom ali kombiji,
• lokalnega gorskega vodnika (samo na trekingu),
• slovenskega vodnika,
• mule oz. konji za prenos prtljage in njihovi spremljevalci na trekingu, 
• kuhar in pomočniki za pripravo obrokov, 
• vso potrebno oskrbo za lokalnega vodnika in nosače (plačilo, namestitev, prehrana in zavarovanje v času trekinga),
• vsa potrebna dovoljenja in varnostne pristojbine za treking (posebno dovoljenje za treking TIMS, dovoljenje za obisk zavarovanega območja Mustang in Anapurna; skupna vrednost vseh naštetih dovoljenj je 540 USD), 
• pripravo in organizacijo potovanja.

* Notranji leti: Notranji leti v Nepalu so lahko zelo nepredvidljivi. V primeru, da bo let zaradi slabih vremenskih pogojev ali drugih izrednih okoliščin odpovedan, se bomo v Pokaro ali Jomson odpeljali z lokalnim avtobusom. Vožnja z avtobusom traja cel dan. V tem primeru bomo program ustrezno prilagodili (15. dan spanje v Pokari, 16. dan se odpeljemo v Katmandu).


V CENO NI VKLJUČENO:
• povratna mednarodna letalska karta; cena karte se giblje med 600 EUR in 750 EUR (junij 2017),
• prevoz do bližnjega letališča, v kolikor odhod ni iz letališča Jožeta Pučnik,
• vizum za Nepal 25 USD (na kraju samem), 
• doplačilo za enoposteljno sobo 85 EUR (velja samo za nočitve v hotelih),
• dodatni ogledi v Katmanduju in Pokari (po želji),
• izlet s konji v Lo-Manthangu (okvirno 25 EUR),
• dodatno zdravstveno zavarovanje z asistenco v tujini nad 3.000 metrov, 
• spalna vreča,
• zavarovanje odpovedi,
• napitnine 70 EUR (na kraju samem).

 

NAMESTITVE:
Hoteli v Katmanduju in Pokari so brez lokalne kategorizacije, preprosti in čisti. Penzioni oz. čajne hiške na trekingu so zelo preprosti, sobe so lahko večposteljne, WC in kopalnica sta ponavadi skupna. Včasih tuširanje ne bo mogoče. Doplačilo za enoposteljno sobo velja samo za nočitve v hotelih.


PREHRANA NA TREKINGU:
Na samem trekingu v dolini Mustang so v ceno potovanja vključeni vsi obroki (zajtrk, kosilo in večerja). Strošek obrokov v penzionih oz. čajnih hiškah je lahko precej visok. Ponudba je zelo omejena. Na celotnem trekingu nas bo spremljala ekipa (kuhar in pomočnik-i), ki bo poskrbela za pestre in obilne obroke. Med obroki bo poskrbljeno tudi za čaj ter vročo vodo.


PRENOS PRTLJAGE NA TREKINGU:
Prenos prtljage na trekingu je vključen v ceno potovanja. Za prtljago bo vsak dan skrbela ekipa mul oz. konjev ter njihovih spremljevalcev. 


AKTIVNOST:
Velika. Informacije o dolžini trekinga za vsak dan posebej najdete v programu potovanja.


DOKUMENTI IN VIZUMI:
Za to potovanje potrebujemo potni list z veljavnostjo še vsaj 6 mesecev po koncu potovanja. Dolžnost vsakega potnika je, da nam pravočasno zagotovi vse prave dokumente in pravilne podatke.

NEPALSKI VIZUM: Slovenci potrebujemo nepalski vizum. Pridobimo ga na nepalskem letališču ob prihodu. Potrebujemo vsaj 6 mesecev veljaven potni list, dve barvni fotografiji ter izpolnjen formular. Trenutna cena nepalskega vizuma je 25 USD. 

DOVOLJENJA: Za pridobitev vseh potrebnih dovoljenj potrebujemo tri barvne fotografije.


ZDRAVJE: 
Obveznih ali priporočljivih cepljenj za to potovanje ni. Če jemljete kakšna posebna zdravila, jih zadostno količino vzemite s seboj. 


VIŠINA IN VIŠINSKA BOLEZEN:
Potovanje in treking se odvijata na višini od 1.300 do 4.010 m, zato obstaja možnost višinske bolezni. Potovanje vključuje aklimatizacijski pristop ter gibanje in dinamiko, ki pomagajo pri premagovanju višinskih izzivov. Priporočamo, da se pred samim potovanjem posvetujete z zdravnikom. V primeru večjih težav zaradi višine pomaga edino spust na nižjo višino. Stroške, ki nastanejo zaradi tega, krije potnik sam.


PODNEBJE:
Podnebje na območju Himalaje je zelo nepredvidljivo. Temperature se spreminjajo glede nadmorske višine. Najlepši čas potovanja v Nepal je marec, april, maj, september, oktober in november. V tem obdobju je podnebje najbolj prijetno in suho. Dnevne temperature se gibljejo med 10 in 20°C, lahko tudi kakšna stopinja manj v višjih predelih. Ponoči se temperature spustijo tudi do 0°C, lahko še nižje. Lahko pričakujemo tudi padavine, na višjih predelih tudi sneg. Temperature so v pomladnih mesecih višje kot pa v jesenskih mesecih. V dolini Mustang je vseskozi prisoten veter. Veliko je prahu. Več informacij o vremenu v Nepalu dobite na www.wunderground.com.


SKUPINA IN EKIPA:
Velikost skupine je med 8 in 14 oseb. Ekipo na potovanju sestavljajo slovenski vodnik, lokalni vodnik, vozniki, mule in njihovi spremljevalci ter kuhar in njegovi pomočniki.


PLANIRANI STROŠKI:
Povprečno 150 EUR na osebo na potovanje (pijača, hrana in drobni izdatki). Napitnine in doplačila niso vštete v ta znesek.

MINIMALNO ŠTEVILO POTNIKOV: 7.

 

Organizator potovanja: Samsara potovanja, Marijana Panić s.p. Cvetkova cesta 35, 5282 Cerkno
Splošni pogoji poslovanja: Za potovanje veljajo splošni pogoji turistične agencije Samsara potovanja, Marijana Panić s.p.

Piškotki za analitiko
Ti se uporabljajo za beleženje analitike obsikanosti spletne strani in nam zagotavljajo podatke na podlagi katerih lahko zagotovimo boljšo uporabniško izkušnjo.
Piškotki za družabna omrežja
Piškotki potrebni za vtičnike za deljenje vsebin iz strani na socialna omrežja.
Kaj so piškotki?
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate z uporabo in beleženjem piškotkov.V redu Več o piškotkih