Dodatna ponudba!
Potovanje Kazahstan
Potovanje Kazahstan. Po svileni cesti karavanarjev in nomadov do Aralskega morja. Odhod 4. 8. - 19. 8. 2018.
Cena od:
1.840,00 €

Kontakt

 

Preko spodnjega spletnega obrazca nam lahko sporočite vaše vprašanje. Z veseljem vam bomo odgovorili.

 

 

Abctour d.o.o.

Turistična agencija

PE Celovška cesta 69, 1000 Ljubljana

Tel.: + 386 1 431 43 14 

GSM: + 386 40 334 363

E-mail: info@abctour.si

Potovanje Oman

Arabski biser. 
Oman je eden najlepših arabskih draguljev. Dežela neskončnih obal in prostrane puščave, kjer gresta tradicija in razvoj z roko v roki. Ponaša se s čudovito, osupljivo ter raznoliko naravo, ob kateri večkrat ostanemo brez besed. Moderno ustvarja karizmatični Sultan Qaboos, ki zagotavlja oazo miru in zaradi česar je še prav posebej priljubljen. 

 

Zgodba iz tisoč in ene noči
In kljub temu, da je dežela tako kot njegove sosede, že trdno zakorakala v 21. stoletje, pa v Omanu še najdemo čar arabskega polotoka, kot je bil stoletja nazaj. Je kraj, kjer so prebivalci odeti v tradicionalna oblačila in ponosni na svojo identiteto, vonj po kadilu pa preveva tipično vzdušje. Tu je pravo prizorišče zgodb iz tisoč in ene noči. 

 

Puščavska avantura.
Oman je brez dvoma čudovit, a fantastičen postane, ko ga imamo možnost raziskati tudi izven asfaltiranih cest. Zato je raziskovanje Omana zasnovano tako, da se po deželi vozimo z najetimi terenskimi vozili, ki jih vozimo sami. Tak način potovanja nam omogoča najglobljo povezanost z deželo in ljudmi, ki tam živijo, ter možnost, da si ogledamo prav vse skrite in težko dostopne predele Omana. Vozila nam dajejo svobodo in veter v laseh. Občutek, da se je čas ustavil takoj, ko smo vstopili v novo okolje. Bolj intenzivno, več adrenalina in več pozornosti. Časa za dolgočasje ne bo. Avantura je zagotovljena.

 

 


PROGRAM


1. dan LJUBLJANA/BLIŽNJE LETALIŠČE – MUŠKAT. 
Zbor ter polet preko vmesnega letališča v Muškat.
letalo


2. dan MUŠKAT.
V zgodnjih jutranjih urah pristanemo v Muškatu. Po ureditvi obmejnih formalnosti na letališču prevzamemo še terenska vozila. Omanska prestolnica je zagotovo eno izmed najbolj urejenih mest arabskega sveta. Strinjali se boste, da je to mesto zares očarljivo. Njegova lega v objemu gora je v preteklosti privabljala mnoge osvajalce, predvsem pa trgovce, ki so trgovali z blagom iz vsega sveta. Mestno naravno pristanišče je veljalo za enega najpomembnejših v Arabiji. Bogato preteklost lahko začutimo v starem delu mesta, prvotnem naselju, kjer stojijo najstarejše ohranjene stavbe v mestu. Danes je ta del mesta politični center Omana, kjer se nahaja večina ministrstev in vladnih poslopij, ter tudi impozantna sultanova palača Al Alam. V starem trgovskem in pristaniškem centru pa se nahaja tudi največja pokrita omanska tržnica, ki diši po kadilih Frankincense, nekdaj najbolj cenjenem in tudi najbolj kvalitetnem kadilu na svetu. Veliki kadilniki na krožnih križiščih ali na razglednih točkah, nas opozarjajo na nekoč pomembno dobrino, s katero je cvetela trgovina Omana.
terenska vozila, hotel    


3. dan MUŠKAT – NAKHAL – GOROVJE HAJAR.
Preden zapustimo prestolnico se ustavimo še v novem, modernem delu mesta. Tu kraljuje ena največjih mošej v arabskem svetu, mošeja Sultana Qaboosa, katere gradnjo je naročil sam omanski sultan. Glavno molilno dvorano krasi druga največja preproga na svetu, ki so jo pripeljali iz iranske province Korasan, kjer jo je tkalo kar 600 žensk polna 4 leta. Kot da to ne bi bilo to dovolj, je sultan dodal poleg več manjših še enega največjih lestencev na svetu, kateri so vsi iz Swarovsky kristala. Ne tako daleč stran od mošeje pa stoji še ena njegova mojstrovina, izjemno nenavadna za ves arabski svet. Kot velik ljubitelj klasične glasbe in umetnosti, je sultan naročil izgradnjo Kraljeve operne hiše, pravi center glasbene umetnosti in kulture. Če bo čas, se v bližnji Barki sprehodimo po bogato založeni ribji tržnici. Nato pa se počasi zapeljemo v notranjost, hriboviti del Omana. V Nakhalu postanemo pri eni lepših trdnjav v Omanu, nato pa nas vijugasta in na trenutke strma gorska pot vodi v osrčje gorovja Hajar. Pravijo, da je ta pot najbolj dramatična gorska pot v Omanu. V bližini dramatičnega kanjona postavimo naš prvi hotel z milijon zvezdicami.
terenska vozila, kampiranje, zajtrk


4. dan GOROVJE HAJAR – WADI GHUL.
Tu med skalami se skriva pravi 'kačji' kanjon, ki bi ga bilo greh ne raziskati in se tudi z malo sreče okopati v tolmunih, katerih turkizna barva daje pravi kontrast svoji okolici. Nato nas čaka še ena etapa vratolomne vožnje skozi omansko visokogorje. Pogledi na okolico so izjemni. Na trenutke se zdi, kot da smo v rajskem vrtu, sploh takrat, ko nas sredi ničesar prijetno preseneti čudovita vasica. Sprehodimo se po labirintu ozkih uličic in datljevih nasadov vse do vrha mestne trdnjave. Spustimo se pod vznožje najvišje gore Omana in zapeljemo v dolino Ghulm, kjer poiščemo prostor za postavitev našega kampa.
terenska vozila, kampiranje


5. dan WADI GHUL – VELIKI KANJON – NIZWA.
Omanske gorske ceste so prav neverjetne. Strmo se vzpnemo proti Sončevi gori Jabal Shams. Tik pod njo nas čaka 'balkonski' treking (okvirno 4 ure hoje) nad najglobljim arabskim kanjonom, ki se spušča skoraj 1000 metrov globoko. Kakšni nori razgledi! Za zaključek dneva obiščemo eno najlepših starodavnih vasic Omana, dobesedno vklesano v hrib in obkroženo z rajskim vrtom. Večerni prihod v Nizwo. Tokrat malo drugačen hotel.
terenska vozila, hotel


6. dan NIZWA – JABRIN – BAHLA – NIZWA.
Nizwa, katera še danes velja za prestolnico notranjega dela Omana. V preteklosti pomembno trgovsko križišče ob vznožju gorovja Hajar, središče omanskega imamata, center učenosti in umetnosti ter rojstni kraj Islama v Omanu. Je tudi mesto oaze, saj se bohoti z neštetimi datljevimi vrtovi, v katerih je moč najti kar 40 različnih datljevih palm. Danes velja za središče proizvodnje najboljših omanskih datljev. V mestu se sprehodimo skozi slikovit bazar ter vstopimo v mogočno trdnjvo. V bližnjem Jabrinu kraljuje zagotovo ena najbolj sijajnih in elegantnih trdnjav Omana, ki bolj kot na trdnjavo spominja na pravo palačo. Unescova Bahla je dom še ene mogočne trdnjave, pa tudi dom jinnov - zlih duhov ali džinijev. 
terenska vozila, hotel, zajtrk


7. dan NIZWA – PUŠČAVA WAHIBA.
Nasprotje žive Nizwe in njene okolice pa je popolna, tiha in prazna puščava Wahiba, neskončno morje rumenih, rdečih in belih sipin. Seveda se z našimi terenci zapeljemo naravnost v puščavo! Vožnje po puščavi in njenem mehkem pesku so nekaj najlepšega. Na prvi pogled  se zdi, da tukaj nihče ne živi. Beduini so si v njen postavili svoj dom in še vedno podobno, kot so v preteklosti. Gostoljubnost, sladek čaj ali omanska kava so zagotovljeni!
terenska vozila, kampiranje, zajtrk


8. dan PREČENJE PUŠČAVE WAHIBA – BELA PUŠČAVA.
Danes nas z našimi terenci čaka prečenje puščave. Vožnja čez sipine je še eno doživetje, ki se ga z besedami preprosto ne da opisati. Če nam uspe srečno prečiti puščavo, nas na drugi strani čaka morje! Še uro ali dve vožnje in kar naenkrat se znajdemo sredi nedotaknjene pokrajine. Bele sipine, ki se stikajo s toplim Arabski morjem, sestavljajo neskončno dolgo, divjo belo peščeno plažo.
terenska vozila, kampiranje


9. dan BELA PUŠČAVA.
Kaj je lahko lepšega, kot preživeti čudovit dan na prekrasni beli plaži. Še en večer preživimo ob morju pod zvezdnatim arabskim nebom.
terenska vozila, kampiranje


10. dan BELA PUŠČAVA - SUR.
Danes nas čaka panoramska vožnja ob morju nazaj na sever. Naš današnji cilj je pristaniško mesto Sur – domnevno dom legendarnega Sinbada Pomorščaka ter nekdaj center izdelovanja najboljših tradicionalnih arabskih plovil dhow. Nedaleč stran pa leži prav opsebno zaščitena peščena obala – kraj, kamor letno prihajajo velike morske karete odlagat svoja jajca. Z malo sreče po sončnem zahodu obiščemo to zaščiteno plažo, kjer bo moč opazovati zelene morske želve pri njihovem nočnem opravilu.
terenska vozila, hotel


11. dan SUR – WADI ŠUAB - MUŠKAT.
Počasi se vračamo nazaj proti prestolnici. Peš obiščemo dolino Šuab, stisnjena med strme stene, ki je polna sladkovodnih tolmunov, manjših in večjih. V Muškatu preživimo še zadnje urice v mestnem središču, ki jih lahko izkoristimo za še zadnje nakupe z obveznim barantanjem. Pozno zvečer se odpeljemo na letališče, oddamo naše terence in se z letalom odpeljemo nazaj domov.
terenska vozila, letalo, zajtrk


12. dan MUŠKAT – LJUBLJANA/BLIŽNJE LETALIŠČE.
Jutranji pristanek na ljubljanskem ali bližnjem letališču.
letalo


Dokončen program potovanja se lahko razlikuje od gornjega opisa. Pridržujemo si pravico do sprememb in prilagoditev potovanja v skladu z voznimi redi letal ali drugimi okoliščinami.

 

Cena potovanja pri 13 – 18 potnikih: 1280 EUR + letalska karta za doplačilo
Cena potovanja pri 8 – 12 potnikih: 1340 EUR + letalska karta za doplačilo


CENA VKLJUČUJE:
• 4 x nočitev v preprostih hotelih (brez lokalne kategorizacije),
• 5 x kampiranje na divje (za šotore in podloge bo poskrbljeno),
• 4 x zajtrk,
• najem terenskih vozil,
• vstopnine po programu,
• slovenskega vodnika,
• vse stroške priprave in organizacije potovanja.


V CENO NI VKLJUČENO:
• transfer iz Ljubljane do bližnjega letališča (v kolikor odhod ne bo iz ljubljanskega letališča), 
• povratni letalski prevoz; okvirna cena individualne letalske karte se giblje med 490 EUR in 600 EUR (avgust 2017),
• doplačilo za enoposteljno sobo 240 EUR (velja za hotele in šotor),
• goriva, parkirnin, cestnin, 
• hrane in pijače (pri kampiranjih),
• vizum za Oman okvirno 47 EUR (na kraju samem),
• dodatno zdravstveno zavarovanje z asistenco v tujini,
• zavarovanje odpovedi,
• napitnine.


POTOVANJE PO OMANU:
Pri potovanju po Omanu najamemo terenska vozila, ki jih vozimo sami. Vozila so primerna za 5 oseb. Vozila so lahko z ročnim ali avtomatičnim menjalnikom. Potrebujemo vsaj 4 voznike, ki si morajo pred odhodom na potovanje priskrbeti mednarodno vozniško dovoljenje. Pri vožnji se bomo izmenjavali vsi z mednarodnimi vozniškimi dovoljenji.

Prosimo, da nam čimprej javite ali bi želeli biti voznik na potovanju.

 

MEDNARODNO VOZNIŠKO DOVOLJENJE: vsi, ki bi želeli voziti terenska vozila po Omanu, potrebujete mednarodno vozniško dovoljenje. Pridobite ga na katerikoli enoti AMZS, ob predložitvi svojega vozniškega dovoljenja. Pomembno: V Omanu velja minimalna ter maksimalna dovoljena starost za vožnjo najeth vozil! Vozijo lahko samo vozniki, stari med 23. in 65. letom.

Vožnja po omanskih cestah ni zahtevna. Večino poti bomo prevozili po asfaltni cesti. Izjema je le del odseka v gorskem delu ter prečenje puščave Wahiba. Skupaj bomo prevozili okvirno 2000 kilometrov. Nekateri dnevi bodo daljši, nekateri krajši. 
Cena potovanje ne vključuje goriva, parkirnin ter cestnin. Vse bomo plačevali sproti, na kraju samem. Predvideva se okvirni strošek 80 EUR na osebo.


NAMESTITVE IN PREHRANA:
Hoteli so brez lokalne kategorizacije, preprosti, vendar čisti.  Na potovanju je 4 x vključen zajtrk (velja pri nočitvah v hotelih). Na kampiranju si bomo zajtrke in večerjo pripravljali sami. Predvideva se okvirni strošek 20 EUR na osebo.


DOKUMENTI IN VIZUMI:
Za to potovanje potrebujemo potni list z veljavnostjo še vsaj 6 mesecev po koncu potovanja. Dolžnost vsakega potnika je, da nam pravočasno zagotovi vse zahtevane dokumente in pravilne podatke.

VIZUM ZA OMAN: Vizum za Oman je za državljane Slovenije potreben. Pridobimo ga ob prihodu na letališču v Muškatu (velja le za imetnike navadnih potnih listov, ki v to državo potujejo turistično). Za to potovanje je cena vizuma 20 OMR (omanskih rialov) oziroma približno 47 EUR.

 

OBVEZNA OPREMA:

Potrebujemo dobro spalno vrečo za temperature do 0 stopinj Celzija.


ZDRAVJE:
Obveznih ali priporočljivih cepljenj za to potovanje ni. Če jemljete kakšna posebna zdravila, jih zadostno količino vzemite s seboj.

 

SKUPINA:
Velikost skupine je med 8 in 16 oseb.


PLANIRANI STROŠKI:
Povprečno 150-200 EUR na osebo na potovanje (pijača, hrana in drobni izdatki). Doplačila niso všteta v ta znesek.

 

MINIMALNO ŠTEVILO POTNIKOV: 8.
PRIPRAVA POTOVANJA: 9. avgust 2017.
ORGANIZATOR POTOVANJA: ABCTOUR D.O.O., Mrharjeva ulica 19. 1210 Ljubljana – Šentvid, www.abctour.si

 

SPLOŠNI POGOJI POSLOVANJA: Potovanje se uradno izvaja preko turistične agencije Abctour d.o.o., Mrharjeva ulica 19, 1210 Ljubljana. Za potovanje veljajo splošni pogoji organizatorja potovanja (http://www.abctour.si/o-nas/splosni-pogoji) ter dodatno opredeljeni pogoji za potovanja blagovne znamke Samsara potovanja, ki so posebej navedeni v prijavnici. 

Piškotki za analitiko
Ti se uporabljajo za beleženje analitike obsikanosti spletne strani in nam zagotavljajo podatke na podlagi katerih lahko zagotovimo boljšo uporabniško izkušnjo.
Piškotki za družabna omrežja
Piškotki potrebni za vtičnike za deljenje vsebin iz strani na socialna omrežja.
Kaj so piškotki?
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate z uporabo in beleženjem piškotkov.V redu Več o piškotkih