Dodatna ponudba!
Potovanje Kazahstan
Potovanje Kazahstan. Po svileni cesti karavanarjev in nomadov do Aralskega morja. Odhod 4. 8. - 19. 8. 2018.
Cena od:
1.840,00 €
Potovanje Kazahstan
Potovanje Kazahstan. Po svileni cesti karavanarjev in nomadov do Aralskega morja. Odhod 4. 8. - 19. 8. 2018.
Cena od:
1.840,00 €

Kontakt

 

Preko spodnjega spletnega obrazca nam lahko sporočite vaše vprašanje. Z veseljem vam bomo odgovorili.

 

 

Abctour d.o.o.

Turistična agencija

PE Celovška cesta 69, 1000 Ljubljana

Tel.: + 386 1 431 43 14 

GSM: + 386 40 334 363

E-mail: info@abctour.si

Potovanje Kirgizija

Dežela, ki jo je pozabil čas.
Skrita v globinah Centralne Azije in dolgo pozabljena. Dramatična. Obsežna. Spokojna. Polna ekstremov. In večno spreminjajoča se. Večji del te male republike pokriva Nebeško gorovje – Tjanšan. Večina dežele leži na višini preko 1500 metrov. Ponuja fantastično pokrajino večnega snega, alpskih travnikov, step, gozdov in turkiznih gorskih jezer. Na prostranih širjavah pa tradicionalne srednjeazijske jurte in nomadsko kulturo, ki je stoletja ostala skoraj nespremenjena.

Dežela nomadov.
Kirgizija je kulturno izjemno bogata dežela. Kultura tukajšnjih prebivalcev se je razvijala skozi stoletja in je do danes uspela ohraniti svojo edinstvenost in tradicionalni nomadski način življenja. Te ljudi je oblikovala narava s svojimi strmimi pobočji, hitrimi konji in veličastnimi ledeniki. Srečanje z nomadskimi domačini je v Kirgiziji neizogibno. Njihov način življenja, jurte, njihov čaj in jogurt so skoraj povsod drugje že pozabljeni.

Potovanje po Kirgiziji.
Kirgizija je mešanica vsega – nomadske gostoljubne tradicije, kulture, izjemne narave ter bogate preteklosti še iz časa slavne Svilne ceste. Potovanje v Kirgizijo je namenjeno vsem, ki iščejo nepozabno izkušnjo v odkrivanju odmaknjene dežele, polne turkiznih jezer in zelenih dolin. Za vse ljubitelje epske gorske narave, sprehodov ter spoznavanja enih najbolj gostoljubnih ljudi, kar jih še obstaja na tem planetu.

 

Potovanje Kirgizija


1. dan
LJUBLJANA/BLIŽNJE LETALIŠČE – VMESNO LETALIŠČE – BIŠKEK.
Zbor ter polet preko ljubljanskega ali enega od evropskih letališč proti Biškeku.
letalo


2. dan
BIŠKEK – prelaz TUZ ASHU (3586 m) – KIZIL OI (1800 m).
Jutranji pristanek v kirgiški prestolnici. Biškek je sodobno, sproščeno in daleč največje mesto Kirgizije. V primerjavi s preostalimi kraji v deželi je njihovo pravo nasprotje. Biškek je po njihovih standardih moderno mesto s širokimi trgi, parki in neštetimi bazarji, kjer se prav za vsakim vogalom čuti močan sovjetski vpliv. Za sam uvod v deželo se odpeljemo v srce mesta, na trg Alatoo, kjer domačini preživljajo svoj prosti čas. Nato se preko prelaza Tuz Ashu spustimo na planoto Susajmir, obkroženo z Nebeškim gorovjem. Planota je še danes precej divja in redko obiskana, a prav zato posebna. Tu se pasejo črede konj in tu preživljajo nomadi s svojimi čredami zelena poletja. Če bo čas, se podamo na krajši sprehod po tej zeleni planoti. Pozno popoldne prispemo v majhno vas Kizil Oi, ki ima, za razliko od večine kirgiških krajev, več centralnoazijskega kot ruskega vpliva.
terenski kombiji, 4 ure, gostišče, piknik kosilo, večerja


3. dan
KIZIL OI – SONG KUL (3010 m).
Vas Kizil Oi leži v idilični soteski reke Kokomere. Pobočja soteske sestavlja rdeč peščenjak, zato niti ni čudno, da so vas in njeno okolico poimenovali kar ‘rdeča skleda’. Nedaleč stran od vasi, ob poti, ki vodi proti jezeru Song Kul, leži ogromno melišče, značilno za to dolino. Dan je posvečen krajšim sprehodom po naravi, foto-panoramskim postankom ter vožnji čez prelaze po visokogorski cesti vse do jezera Song Kul. V svoje tradicionalne nomadske šotore, jurte, nas povabijo tukajšnji sezonski prebivalci.
terenski kombiji, 4–5 ur, jurte, zajtrk, piknik kosilo, večerja


4. dan
SONG KUL (3010 m).
Območje jezera Song Kul je zagotovo eden najlepših, najodročnejših in magičnih krajev v Kirgiziji. Ob jezeru se spoznamo s tukajšnjimi nomadi in njihovim tradicionalnim življenjem. Tu preživljajo poletja in na neskončnih pašnikih pasejo drobnico ter konje. Če bo sreča na naši strani, bomo lahko postali navijači na kaki tekmi najbolj priljubljenega športa kok bora oziroma kirgiškega pola. Dovolj bo tudi časa za raziskovanje okolice in bližnjih hribov, ki nudijo nore razglede na jezero in okolico.
jurte, zajtrk, piknik kosilo, večerja


5. dan
SONG KUL – TAŠ RABAT (3200 m).
Zopet nas čaka lepa panoramska vožnja preko prelazov in kanjonov do kirgiško-kitajske meje. Zapeljemo se v sotesko Kara Kojon, kjer se kar naenkrat znajdemo v skriti, žametno zeleni dolini daleč stran od civilizacije. Nekateri jo imenujejo tudi dolina svizcev. Le zakaj? Še malo naprej pa stoji kamniti spomenik še iz časa slavne Svilne ceste – Taš Rabat. Gre za izjemno dobro ohranjen karavanseraj – nekoč gostišče za karavane, ki so tod mimo z bogatim tovorom potovale na daljno Kitajsko. Tudi v tej dolini nas medse sprejmejo prijazni kirgiški nomadi.
terenski kombiji, 4–5 ur, jurte, zajtrk, piknik kosilo, večerja


6. dan
TAŠ RABAT (3500 m).
Dan izkoristimo za ogled karavanskega dvorca ter sprehode po njegovi okolici. Če bodo volja in vremenski pogoji pravi, se lahko odpravimo do sedla At Bashi (4000 m), od koder se nam odpre čudovit pogled na jezero Chatry Kol in sosednjo Kitajsko. Po želji pa lahko odkrivamo dolino tudi na hrbtih konjev (za doplačilo). Seveda bo pri naših gostiteljih možno poskusiti tudi kakšno specialiteto, od domačega kruha, masla, sira, mesnih izdelkov, slastne marmelade pa vse do kumisa – posebne pijače, pridelane iz kobiljega mleka.
jurte, zajtrk, piknik kosilo, večerja


7. dan
TAŠ RABAT – NARIN (2040 m) – ISSIK KUL (1610 m).
Zapustimo divjo pokrajino jugovzhodne Kirgizije ter se odpeljemo preko sončnega Narina do drugega največjega gorskega jezera na svetu. Jezero Issik Kul velja za najlepši biser Nebeškega gorovja, saj je z vseh strani obdan z gorskimi grebeni. Ste za kopanje v večno toplem jezeru?
terenski kombiji, 5–6 ur, gostišče, zajtrk, piknik kosilo, večerja


8. dan
ISSIK KUL – BOKONBAEVO (1810 m).
Nedaleč stran, skrita za hribi ležita dva prav simpatična kanjona, ki ju moramo obiskati. Če bo sreča na naši strani, pa se v bližini vasi Bokonbaevo spoznamo še z domačinom in njegovim domačim ljubljenčkom – zlatim orlom, vzgojenim za lov. V Kirgiziji je že stoletja dolga tradicija lova s pticami ujedami, predvsem z zlatimi orli. Starodavna veščina se prenaša iz roda v rod, zanjo pa je potrebna kombinacija moči, nežnosti in globokega spoštovanja do narave.
terenski kombiji, 2 uri, gostišče, zajtrk, piknik kosilo, večerja


9. dan
BOKONBAEVO – SOTESKA SKAZKA (1800 m) – SOTESKA JETI OGUZ (2250 m).
Le streljaj stran od jezera se kar naenkrat znajdemo v pravljični soteski. Vzamemo pot pod noge in se čudimo, česa vsega je zmožna narava. Nenavadne skulpture in formacije različnih prelivajočih se barv so skozi čas oblikovali led, veter in voda. Sedem spektakularnih rdečih peščenih skal pa varuje vhod v še eno sotesko – Jeti Oguz (Sedem bikov). Sprehod po njej je lep zaključek dneva, v katerem je glavno vlogo odigrala naša domišljija.
terenski kombiji, 2–3 ure, jurte, zajtrk, piknik kosilo, večerja


10. dan
JETI OGUZ – KARAKOL (1745 m) – TAMSHI (1600 m).
Odpeljemo se v tipično nekdanje sovjetsko mestece Karakol. Nekoč se je imenovalo Prževalski, po ruskem raziskovalcu, ki je tu tudi pokopan. Pogledamo si center mesta, tamkajšnjo pravoslavno cerkev ter mošejo, ki so jo zgradili kitajski muslimani. Pot nas z vmesnimi postanki vodi dalje po severni obali jezera Issik Kul do Tamshija.
terenski kombiji, 4–5 ur, gostišče, zajtrk, piknik kosilo, večerja


11. dan
TAMSHI – BURANA (900 m) – BIŠKEK (750 m).
Danes nas čaka povratek v Biškek. Na poti do tja se ustavimo pri stolpu Burana. Gre za poseben minaret zgrajen v 11. stoletju, ki je včasih stal poleg mošeje. V njegovi neposredni bližini najdemo tudi starodavne balbale – nagrobne kamne. Večerni prihod v Biškek.
terenski kombiji, 4–5 ur, penzion, zajtrk, piknik kosilo


12. dan
BIŠKEK – VMESNO LETALIŠČE – LJUBLJANA/BLIŽNJE LETALIŠČE.
V zgodnjih jutranjih urah se odpeljemo na letališče, od koder preko vmesnega letališča poletimo proti domu. Prihod domov. Konec potovanja.
terenski kombiji letalo


Cena:
Cena potovanja pri 13 – 18 potnikih: 1.380 EUR + letalska karta za doplačilo
Cena potovanja pri 8 – 12 potnikih: 1.480 EUR + letalska karta za doplačilo


Cena vključuje:
* 4 x nočitev v gostiščih,
* 1 x nočitev v preprostem penzionu,
* 5 x nočitev v srednjeazijskih jurtah,
* 9 x zajtrk,
* 10 x piknik kosilo,
* 9 x večerja,
* vse prevoze s terenskimi kombiji,
* lokalnega vodnika,
* slovenskega vodnika,
* vse vstopnine po programu,
* vse stroške priprave in organizacije potovanja.

V ceni ni vključeno:
* povratna mednarodna letalska karta; cena karte se ob zgodnji prijavi giblje od 400 EUR naprej (december 2017),
* prevoz do bližnjega letališča, v kolikor odhod ni iz letališča Jožeta Pučnik,
* dodatne aktivnosti (jahanje s konji,...)**,
* dodatno zdravstveno zavarovanje z asistenco v tujini,
* zavarovanje odpovedi,
* napitnine 50 EUR (na kraju samem).

* Enoposteljna soba na tem potovanju ni možna.

** jahanje s konji okvirno 10 EUR po osebi


Dokumenti in vizumi
Za to potovanje potrebujemo potni list z veljavnostjo še vsaj 6 mesecev po koncu potovanja. Dolžnost vsakega potnika je, da nam pravočasno zagotovi vse zahtevane dokumente in pravilne podatke.

VIZUM ZA KIRGIZIJO: Slovenci ne potrebujemo vizuma za Kirgizijo.


Namestitve
V Kirgiziji prespimo eno noč v preprostem penzionu (Biškek) in štiri noči v gostiščih. V penzionu ter gostiščih so večposteljne sobe s skupno kopalnico in straniščem. Sobe so preproste, a čiste. Pet noči prespimo tudi v srednjeazijskih jurtah; v eni jurti je prostora za 4 do 6 oseb, ležišča so lahko v obliki postelje ali podloge. V krajih, kjer nočimo v jurtah, praviloma ni tušev. Za spanje v jurtah priporočamo toplo spalno vrečo.

Skupina in ekipa
Velikost skupine je med 8 in 18 oseb. Ekipo na potovanju sestavljajo slovenski vodnik, lokalni vodniki in vozniki.

Planirani stroški
Povprečno 80 EUR na osebo na potovanje (pijača, hrana in drobni izdatki). Doplačila niso všteta v ta znesek.

 

Dokončen program potovanja se lahko razlikuje od gornjega opisa. V primeru spremembe voznih redov letal ali drugih izrednih okoliščin bomo program ustrezno spremenili in prilagodili.

Priprava potovanja: 26. december 2017.


Organizator potovanja: Samsara potovanja, Marijana Panić s.p. Cvetkova cesta 35, 5282 Cerkno
Splošni pogoji poslovanja: Za potovanje veljajo splošni pogoji turistične agencije Samsara potovanja, Marijana Panić s.p.

Piškotki za analitiko
Ti se uporabljajo za beleženje analitike obsikanosti spletne strani in nam zagotavljajo podatke na podlagi katerih lahko zagotovimo boljšo uporabniško izkušnjo.
Piškotki za družabna omrežja
Piškotki potrebni za vtičnike za deljenje vsebin iz strani na socialna omrežja.
Kaj so piškotki?
S klikom na POTRDI soglašate z uporabo piškotkov na naših straneh.Potrdi Več o piškotkih