Dodatna ponudba!
Potovanje Anglija in Wales
Potovanje Anglija in Wales. Tower Bridge, katedrala sv. Pavla, nabrežje Temze, parlament, Westminster, Knightsbrigde, Hyde park, palača Buckingham
Cena od:
1.090,00 €
Potovanje v Sarajevo
Sarajevo obdano z vrhovi Trebevič, Igman, Jahorina in Bjelašnica. Baščaršija, delavnice, trgovine, lokali s hrano, tunel upanja, izviri reke Bosne
Cena od:
93,00 €
Regensburg in Walhalla, Kelheim, Passau
Regensburg in Walhalla, Kelheim, Passau. Ogled REGENSBURGA, enega najstarejših nemških mest. Tu je zasedal prvi nemški parlament
Cena od:
169,00 €

Kontakt

 

Preko spodnjega spletnega obrazca nam lahko sporočite vaše vprašanje. Z veseljem vam bomo odgovorili.

 

 

Abctour d.o.o.

Turistična agencija

PE Celovška cesta 69, 1000 Ljubljana

Tel.: + 386 1 431 43 14 

GSM: + 386 40 334 363

E-mail: info@abctour.si

Po svileni cesti karavanarjev in nomadov do Aralskega morja.
Čeprav velja za eno največjih držav na svetu, Kazahstan še ni najbolj poznana dežela. A zagotovo ima veliko in še več kot le zemeljski plin in Borata. Prav po zaslugi naravnih bogastev je dežela postala najbolj razvita država izmed vseh Stanov. Tu se nahaja geografski center Evrazije, poznan že iz časa slavne svilene ceste.

Dežela kontrastov.
Deželo povezujeta tako vzhod in zahod, modernost in zastarelost, vihrava mladina ter modrost njihovih nomadskih prednikov. Tudi njena geografija je polna kontrastov – od pobeljenih gora in neskončnih step do pokrajine polna rek in slikovitih jezer. A glavna tema niso gore ali globoke doline, niti bogati gozdovi ali pisana jezera, niti široke reke in suhe puščave...

STEPA. KAZAŠKA DUŠA.
Glavna tema je njena obsežna stepa, dolga več kot dva tisoč kilometrov. Na trenutke prašna in suha, drugič snežno bela in ledena, na trenutke prijetnih vonjav in pomladnih barv. Na prvi pogled se zdi prazna, a globlji pogled priča o resnično posebni simbiozi rastlin, živali in ljudi. Stepa zahteva opazovanje, čutenje in prilagoditev – nato se nam odpre in nam da moč, ki ne popusti.

 

Potovanje Kazahstan

 


1. dan
LJUBLJANA/BLIŽNJE LETALIŠČE – VMESNO LETALIŠČE – ALMATY.
Zbor ter polet preko ljubljanskega ali enega izmed evropskih letališč proti Almatyju.
letalo


2. dan
ALMATY (850 m) – južna kazaška prestolnica.
Jutranji pristanek v Almatyju. Po ureditvi obmejnih formalnosti se odpeljemo v mesto. V preteklosti oaza, posejana z neštetimi jurtami, še ne tako dolgo nazaj kazaška prestolnica, danes pa je po številu prebivalcev Almaty daleč največje mesto v državi. Za nekatere je ta kraj Rajski vrh. Kako tudi ne, saj mesto leži ob vznožju visokih gorá, obdano z dramatično in čudovito pokrajino. Veliko kozmopolitansko mesto je še danes glavni trgovski in kulturni center Kazahstana. Za začetek se sprehodimo do osrednjega trga, zgodovinskega parka Panfilov, poimenovanem po vojaškem generalu Ivanu Panfilovu. V bližini se pomudimo na trgu republike, v zgodovinskem muzeju pa se pobliže spoznamo z bogato preteklostjo dežele. Proti večeru se odpeljemo do najvišje točke, na zeleno goro Kök Töbe (1130 m), od koder občudujemo pogorje nebeškega gorovja Tjanšan in mesto pod nami.
avtobus ali kombi, hotel


3. dan
ALMATY – TAMGALY (Unesco) – JEZERO KAPCHAGAY – ALMATY.
Jugovzhodni del Kazahstana imenujejo ‘dežela sedmih rek’. Izjemno raznolika pokrajina z nekaj sto rekami, bogato favno in floro ter pestro preteklostjo. Odpeljemo se v Tamgaly, kraj, kjer se nahaja največja zbirka petroglifov v Kazahstanu. Več kot 4000 petroglifov iz različnih obdobij je posejanih naokoli, največ pa jih najdemo iz železne ter bronaste dobe. Različnih oblik ter velikosti pripovedujejo o nekoč vsakdanjem življenju. Ustavimo se pri umetnem jezeru Kapchagay, katerega napaja reka Ili, daleč najbolj pomembna reka na tem območju. Po prijetni osvežitvi se mimo kazaškega ‘Las Vegasa’ odpeljemo nazaj v Almaty.
avtobus ali kombi, hotel, zajtrk, piknik kosilo


4. dan
ALMATY – JEZERO KOLSAI.
Kazahstan se lahko pohvali s prav posebno in biološko bogato pokrajinsko raznolikostjo. Zato je v deželi kar 12 nacionalnih parkov. Eden od njih je nacionalni park Kolsai Koldery, ki se razprostira na več kot 161 tisočih hektarih. Park je poln jezer pa tudi izjemno bogat z floro in favno. Naš današnji cilj, z vmesnimi foto postanki, je jezero Kolsai.
kombiji, preprosti penzion, zajtrk, piknik kosilo, večerja


5. dan
JEZERO KOLSAI (1870 – 2250 m).
Gorsko jezero Kolsai leži v soteski reke Kolsai. Pravzaprav gre za niz treh jezer, ki so obdani z visokimi pobeljenimi vrhovi in zelenimi pobočji. Ležijo na različnih nadmorskih višinah in njihova barva se skozi cel dan spreminja ... od modre do živo zelene. Seveda je kraj kot nalašč za celodnevni sprehod po tej čudoviti, neokrnjeni naravi. Odpeljemo se do prvega, najnižjega, jezera, nato pa se peš odpravimo skozi čudovito, neokrnjeno naravo do drugega jezera.
kombiji, 6-7 ur; 10 km, preprosti penzion, zajtrk, piknik kosilo, večerja


6. dan
JEZERO KOLSAI – JEZERO KAINDI – NACIONALNI PARK CHARYN – rumena in lunina dolina.
Dopoldan preživimo ob jezeru Kaindi. Gre za mlado skrivnostno jezero, ki je nastalo kot posledica zdrsa zemlje. Danes je to jezero pravi potopljeni gozd, kar ga uvršča med edinstvene na svetu. Naslednji postanek naredimo v široki stepski ravnini. Kar od nekje, se zdi, da pokrajina postane tridimenzionalna. Tu leži največja razpoka Kazahstana, ki jo danes imenujejo kanjon Charyn. Za uvod se odpeljemo v rumeno dolino, kjer na sprehodu doživljamo odtenke živorumenih barv. Nedaleč stran leži še ena – lunina dolina, ki na moč spominja na lunino površje.
kombiji, 3-4 ure hoje; 3-5 km, preprosti penzion, zajtrk, piknik kosilo, večerja


7. dan
NACIONALNI PARK CHARYN – dolina gradov – ZHARKENT – NACIONALNI PARK ALTYN EMEL.
Kanjon Charyn spada med največje kanjone na svetu! Daleč najbolj obiskana dolina tega velikega kanjona je dolina gradov, v kateri je razstavljena pisana preteklost, dolga več milijonov let. Dolina je posejana z neštetimi kamnitimi formacijami. Igra barv v dolini res dela čudeže. Seveda nas čaka obvezni sprehod po tej trikilometrski dolini in iskanje najlepših fotografskih motivov. Dan nadaljujemo z vožnjo ter obiskom zadnjega večjega kraja nedaleč stran od kitajske meje, kjer že od 19. stoletja naprej stoji čudovita mošeja z centralnoazijskimi, ruskimi, predvsem pa kitajskimi vplivi. Za zaključek dneva se odpeljemo v še eno kazaško divjino, tokrat v nacionalni park Altyn-Emel.
3-4 ure hoje; 4-6 km, preprosti penzion, zajtrk, piknik kosilo, večerja


8. dan
NACIONALNI PARK ALTYN EMEL – Kakutau, Aktau, petroglifi in kurgani.
V dolini reke Ili leži največji park v deželi. Nacionalni park Altyn-Emel se ponaša svojo edinstveno naravo, arheološkimi, zgodovinskimi in kulturnimi spomeniki ter se ponaša z redkimi in ogroženimi vrstami živali in rastlin. Park je ogromen, saj se razteza na kar 5200 km^2 površine. Priložnosti za sprehode pa je tudi kar precej. Za uvod v park se zapeljemo do hribov Aktau z osupljivo prelivajočih se barv. Prav nič manj spektakularni niso niti hribi Kakutau s svojimi neštetimi kanjoni. V parku raziščemo tudi številne petroglife ter kurgane – čudovite spomenike starodavne skitske kulture.
kombiji, preprosti penzion ali jurte, zajtrk, piknik kosilo, večerja


9. dan
NACIONALNI PARK ALTIN-EMEL – pojoče sipine – ALMATY – spalnik TARAZ.
Sredi puste stepe nas nepričakovano presenetijo peščene sipine. Imajo obliko polmeseca, njih največja posebnost pa je ta, da znajo biti ob prisotnosti vetra precej glasne. Jasno nas čaka vzpon na sipine v upanju, da nam kaj lepega tudi zapojejo. Po ‘pojoči puščavi’ se odpeljemo na železniško postajo v Almaty in se vkrcamo na nočni vlak, ki nas odpelje v Taraz.
avtobus ali kombi, vlak (spalnik), zajtrk, piknik kosilo, večerja


10. dan
TARAZ – muzej, mavzoleja Balbal Karahan in Aisha Bibi – SHYMKENT.
Zgodnji jutranji prihod v eno najstarejših mest Kazahstana. Začetki mesta Taraz segajo več kot 2000 let nazaj, ko je tu že stala trdnjava. Gre za izjemno pomemben kraj tako iz zgodovinskega kot tudi iz arheološkega vidika. V mestnem muzeju se spoznamo z bogato zgodovino mesta, ki je bil pomembna postojanka na nekdaj slavni svileni cesti. Ulice Taraza so danes posejane z neštetimi mošejami, mavzoleji in katakombami, ki jih seveda tudi obiščemo. Najsijajnejši in zagotovo najlepši mavzolej v regiji je mavzolej Aishe Bibi, orientalske lepotice, ki je po legendi očarala in začarala karakanidskega vojščaka Karakana Baba. Njen mavzolej je edini primer srednjeveškega spomenika v Centralni Aziji, ki je v celoti prekrit z terakota opekami! Popoldan se odpeljemo v Shymkent, danes eno bolj živahnih mest južnega Kazahstana, v preteklosti pa prav tako pomembno mesto na že omenjeni svileni cesti.
avtobus ali kombi, hotel, zajtrk


11. dan
SHYMKENT – po poti svilene ceste SAYRAM, OTRAR, SAURAN – TURKESTAN.
Ta dan je namenjen spoznavanju in ogledu treh starodavnih mest in njih zaklade, ki jih je zaznamovala svilena cesta. Sayramu je uspelo zadržati svojo srednjeveško arhitekturo, v njem pa stoji tudi najstarejša mošeja v državi. Otrar je danes mesto duhov, v preteklosti pa pomembno strateško mesto. Zanimiva je predvsem njegova lega ob dveh največjih centralnoazijskih rekah. V njegovi bližini pa obiščemo še mavzolej Arystan Baba, zadnje počivališče priznanega učitelja in mistika iz 12. stoletja. V Sauranu pa bomo pohajkovali med ruševinami nekoč največjega mesta Kazahstana. Sledi še vožnja v Turkestan.
avtobus ali kombi, hotel, zajtrk


12. dan
TURKESTAN – spalnik v ARALSK.
Mesto Turkestan je zagotovo eno največjih arhitekturnih mojstrovin Kazahstana! Težko bi našli še kakšen kraj v tej deželi, kjer na enem mestu najdemo tolikšno število zgodovinskih in kulturnih ostankov. Na potepu po mestu si pogledamo tudi največjo mestno ikono, in sicer mavzolej posvečen Khoji Ahmed Yasawiju (Unesco), pomembnemu turškemu svetemu možu in sufiju. Trikratni obisk tega sijajno zgrajenega mavzoleja velja enako kot obisk Meke, zato ni čudno, da so mestu Turkestan nadeli naziv duhovna prestolnica Centralne Azije. Zvečer se odpeljemo na železniško postajo, kjer se vkrcamo na nočni vlak za Aralsk.
avtobus ali kombi, vlak (spalnik), zajtrk


13. dan
ARALSK – ARALSKO MORJE.
Že navsezgodaj zjutraj vstopimo v svet, kamor se podajo le redki, v svet, ki ga kmalu najbrž ne bomo nikoli več videli. Razteza se preko jugozahodne regije Kazakhstana in nadaljuje v sosednji Uzbekistan. Aralsko morje je pravzaprav jezero, ki je še ne tako dolgo nazaj bilo četrto največje jezero na svetu. Skozi leta pa se je soočalo z mnogimi katastrofami in težavami, kar je privedlo do drastičnega skrčenja. Zgodba se po malem spreminja, a vprašanje se poraja, če dovolj hitro. Za uvod se odpeljemo naravnost v izsušeno morsko dno do obale, ki nas opomni, kako se v imenu človeškega napredka lahko dogodijo naravne katastrofe. Nadaljujemo z vožnjo vzdolž obale, kjer mogoče na poti še kje stoji kakšna zarjavela ribiška ladja. Preko slane puščave postanemo v vasici Akespe, nekoč cvetoči ribiški vasi, danes pa obdana samo še s peskom in školjkami – edinim dokazom, da je tu nekoč bilo morje.
terenska vozila, jurte, zajtrk, večerja


14. dan
ARALSKO MORJE – JEZ KOKARAL – spalnik v KZYL ORDO.
Po ‘slanem’ zajtrku se odpravimo do jezu Kokaral. Na poti do tja obiščemo še kakšno, nekoč, ribiško vas. V upanju, da bi rešili severno Aralsko jezero, so leta 2005 na tem območju zgradili jez z namenom rešiti, kar se sploh še da. Od takrat se je gladina vode s pomočjo jezu in reke Sir Darje kar precej zvišala in s tem se je v vodo vrnilo tudi življenje. Preostanek popoldneva preživimo v Aralsku, nekdaj glavnem ribiškem pristanišču ob Aralskem morju. Zvečer nas čaka nočna vožnja z vlakom v Kzyl Ordo.
terenska vozila, vlak (spalnik), zajtrk, večerja


15. dan
KZYL ORDA – let v ASTANO.
Zgodnji jutranji prihod v Kzyl Ordo. Po zajtrku se odpeljemo na letališče, od koder poletimo na sever, v kazaško prestolnico. Po krajši osvežitvi v hotelu se odpravimo na raziskovanje te ultra moderne prestolnice. Za Astano bi lahko rekli, da je mesto ekstremov ter mesto, ki uživa vroča poletja in nepredstavljivo mrzle in dolge zime. Zanimivo je tudi to, da je Astana druga najhladnejša prestolnica na svetu! Mesto se ponaša z dolgo in burno preteklostjo, a na vsakem koraku je moč občudovati kako se stare sovjetske stavbe nadomeščajo z neverjetnimi arhitekturnimi čudeži. Ogled mesta začnemo na desnem bregu reke Ishim. Od starega mestnega jedra, trga ustave, osrednje mošeje Nur Astana do modernega dela mesta, trga neodvisnosti, avenije Water-Green, okroglega trga ter do 97 metrov visokega Baitereka – simbola novega začetka.
letalo, avtobus ali kombi, hotel, zajtrk


16. dan
ASTANA – VMESNO LETALIŠČE – LJUBLJANA/BLIŽNJE LETALIŠČE.
V zgodnjih jutranjih urah se odpeljemo na letališče, od koder preko vmesnega letališča poletimo proti domu. Prihod domov. Konec potovanja.
letalo

 

Cena potovanja:

Pri 13 – 18 potnikih: 1840 EUR/osebo + letalska karta za doplačilo

Pri 8 – 12 potnikih: 1940 EUR/osebo + letalska karta za doplačilo


Dokončen program potovanja se lahko razlikuje od gornjega opisa. V primeru spremembe voznih redov letal ali drugih izrednih okoliščin bomo program ustrezno spremenili in prilagodili.

Priprava potovanja: 13. marec 2018.

Organizator potovanja: Abctour d.o.o., Mrharjeva ulica 19. 1210 Ljubljana – Šentvid, www.abctour.siSplošni pogoji poslovanja: Potovanje se uradno izvaja preko turistične agencije Abctour d.o.o., Mrharjeva ulica 19, 1210 Ljubljana. Za potovanje veljajo splošni pogoji organizatorja potovanja (http://www.abctour.si/o-nas/splosni-pogoji) ter dodatno opredeljeni pogoji za potovanja blagovne znamke Samsara potovanja, ki so posebej navedeni v prijavnici.


Cena vključuje:
* notranji let Kzyl Orda-Astana*,
* 5 x nočitev v hotelih 3*,
* 4 x nočitev v preprostih penzionih (brez lokalne kategorizacije),
* 1 x nočitev v preprostih penzionih ali v osrednjeazijskih jurtah,
* 1 x nočitev v osrednjeazijskih jurtah,
* 3 x nočitev na nočnem vlaku (spalniku) na relacijah Almaty-Taraz, Turkestan-Aralsk, Aralsk-Kzyl Orda**
* 13 x zajtrk,
* 7 x piknik kosilo,
* 8 x večerja,
* vse prevoze s kombiji, avtobusom ali terenskimi vozili,
* lokalne vodnike,
* slovenskega vodjo poti,
* vse vstopnine po programu,
* vse stroške priprave in organizacije potovanja.

*Notranji leti: Končni časovni razpored letov je po navadi znan šele tik pred zdajci. Naše potovanje je prilagojeno glede na trenutni časovni razpored. V kolikor bi pred ali na samem potovanu prišlo do sprememb razporeda, bomo ustrezno prilagodili program potovanja.

**Nočni vlaki: spalniki z zaprtimi kupeji s po 4 posteljami. Poskrbljeno je za rjuhe, odeje in vzglavnike.


V ceni ni vključeno:
* povratna mednarodna letalska karta; okvirna cena individualne letalske karte z vsemi vključenimi taksami se giblje med 470 EUR in 600 EUR (december 2017),
* prevoz do bližnjega letališča, v kolikor odhod ni z letališča Jožeta Pučnik,
* doplačilo za enoposteljno sobo 180 EUR*,
* dodatne aktivnosti (jahanje s konji,...),
* dodatno zdravstveno zavarovanje z asistenco v tujini,
* zavarovanje odpovedi,
* napitnine 60 EUR (na kraju samem).

* Doplačilo za enoposteljno sobo velja samo za nočitve v hotelih.


Dokumenti in vizumi:
Za to potovanje potrebujemo potni list z veljavnostjo še vsaj 6 mesecev po koncu potovanja. Dolžnost vsakega potnika je, da nam pravočasno zagotovi vse zahtevane dokumente in pravilne podatke.

VIZUM ZA KAZAHSTAN: Slovenci ne potrebujemo vizuma za Kazahstan.


Namestitve:
Hoteli v Kazahstanu so preprosti in čisti, lokalne kategorizacije 3*. Štiri noči prespimo tudi v preprostih penzionih, 1 noč v osrednjeazijskih jurtah ali preprostem penzionu (odvisno od razpoložljivosti), 1 noč v jurtah pa v osrednjeazijskih jurtah oz. penzionih (odvisno od razpoložljivosti) ter 3 nočitve na nočnih vlakih.

Skupina in ekipa:
Velikost skupine je med 7 in 18 oseb. Ekipo na potovanju sestavljajo slovenski vodja poti, lokalni vodniki in vozniki.

Planirani stroški
Povprečno 10 EUR na osebo na dan (pijača, hrana in drobni izdatki). Doplačila niso všteta v ta znesek.

Piškotki za analitiko
Ti se uporabljajo za beleženje analitike obsikanosti spletne strani in nam zagotavljajo podatke na podlagi katerih lahko zagotovimo boljšo uporabniško izkušnjo.
Piškotki za družabna omrežja
Piškotki potrebni za vtičnike za deljenje vsebin iz strani na socialna omrežja.
Kaj so piškotki?
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate z uporabo in beleženjem piškotkov.V redu Več o piškotkih