Dodatna ponudba!
Potovanje Kazahstan
Potovanje Kazahstan. Po svileni cesti karavanarjev in nomadov do Aralskega morja. Odhod 4. 8. - 19. 8. 2018.
Cena od:
1.840,00 €

Kontakt

 

Preko spodnjega spletnega obrazca nam lahko sporočite vaše vprašanje. Z veseljem vam bomo odgovorili.

 

 

Abctour d.o.o.

Turistična agencija

PE Celovška cesta 69, 1000 Ljubljana

Tel.: + 386 1 431 43 14 

GSM: + 386 40 334 363

E-mail: info@abctour.si

Potovanje Butan

Himalajska kraljevina..
Butan je čudovita mala skrivnostna himalajska dežela, stisnjena med mogočno Kitajsko in Indijo. Kraljevina, ki je prebivalcem bolj domača pod imenom Druk Yul – Dežela grmečega zmaja. Je dežela globokih dolin, deročih rek, trdnjav, ki botrujejo na vrhu hribov, samostanov, vpetih v klife, pravljičnih vasic in njenih nenavadno poslikanih hiš, obdanih z mogočnimi himalajskimi vrhovi. Butan je dežela svojevrstne kulture, čudovite in neokrnjene narave ter resnično očarljivih ljudi.

Izoliran, a ne pozabljen.
Butan je že zdavnaj zaustavil svoj čas in je odločen še naprej ostati samosvoj. S svojo načrtno izoliranostjo od zunanjega sveta in narekovanjem lastnega tempa v razvoju jim uspeva ohranjati svojo neokrnjeno naravo in bogato kulturo, točno takšno, kot je. Potovanje v Butan je potovanje v preteklost ... in v čisto drugačen svet. Obisk Butana je prvovrstno doživetje predvsem zato, ker v človeku prebudi spomin na tiste stvari, ki so v življenju resnično pomembne.
 

Dežela srečnih ljudi.
Pravzaprav se sliši že skoraj neverjetno, a Butan je tako vesela dežela, da danes velja za edino državo na svetu, kjer svoje blagostanje uradno merijo glede na stopnjo sreče njenega prebivalstva. Sreča prebivalcem Butana pomeni veliko več kot gospodarski uspeh!
 

Potovanje Butan

 


1. dan
LJUBLJANA – KATMANDU.
Zbor ter polet preko vmesnega letališča proti Katmanduju. Obroki na letalu.
letalo

2. dan
KATMANDU.
Popoldanski prihod v nepalsko prestolnico. Po ureditvi obmejnih formalnosti se odpeljemo v mesto. Raziščemo staro mestno jedro.
hotel

3. dan
KATMANDU – PARO (2250 m) – THIMPU (2350 m).
Vožnja na letališče, od koder poletimo v Butan. Če bo sreča na naši strani, nas bo na letu spremljal eden najlepših panoramskih razgledov nad mogočno Himalajo. Po prihodu v Paro in srečanju z našo lokalno ekipo se odpeljemo v butansko prestolnico Thimpu. Takoj nas pozdravi svež gorski zrak, urejenost in prijaznost te skrite dežele. Popoldan si ogledamo trdnjavo veličastne religije, ki še danes velja za verski in politični center Butana. A srce in duša Thimpuja se skrivata v svetišču, ki je bil zgrajen v čast tretjega butanskega kralja. V posebnem zavetišču obiščemo narodno žival Butana, izjemno redko članico družine koz, Takina. Zvečer se prepustimo mestnim ulicam prestolnice brez semaforja in se navajamo na novo drugačnost.
letalo, bus/kombi – 60 km; 1,5 ure, hotel, zajtrk, kosilo, večerja

4. dan
THIMPU – prelaz DOCHU LA (3150 m) – PUNAKHA (1310 m).
Dopoldan v prestolnici obiščemo samostan nun, nato pa še tamkajšnjo šolo umetnosti in rokodelstva, kjer se študentje učijo kar 13 različnih spretnosti. Odpravimo se v Punakho, starodavno zimsko prestolnico Butana. Prečkamo prelaz Dochula in uživamo ob razgledu najvišjih butanskih gora. Tu na prelazu stoji tudi 108 čortenov – stup, ki jih je dala zgraditi kraljica, njeno veličanstvo Ashi Dorji Wangmo Wangchuck. Sledi spust v subtropsko dolino, kjer leži Punakha, stara butanska prestolnica.
bus/kombi – 80 km; 2,5 ure, hotel, zajtrk, kosilo, večerja

5. dan
PUNAKHA (1310 m).
Punakha je prijetno mestece, obdano z nasadi pomaranč in banan ter z zasneženimi vrhovi v ozadju. Obiščemo trdnjavo Punakha Dzong. Trdnjava je še ne dolgo nazaj služila kot upravno središče Butana. S svojimi tremi stolpi in čudovito lego na sotočju ‘ženske’ in ‘moške’ reke je v očeh mnogih, od skupno vseh 21-ih trdnjav, prav ta najlepša v Butanu. Podamo se na krajši sprehod preko riževih polj do templja plodnosti Chimi Lhakhang. Hmm, ste že videli take stenske poslikave? Gre za prav posebne ezoterične simbole, katerih tradicija je stara najmanj 500 let. Danes skoraj ni hiše, ki ga ne bi imela. Pozno popoldne se najbolj zagreti odpravimo še na krajši pohod do samostana Khamsum Yulley Namgyal, ki še danes botruje nad dolino Punakhe.
hoja – 2 uri, hotel, zajtrk, kosilo, večerja

6. dan
PUNAKHA – prelaz PELE LA (3420 m) – TRONGSA (2200 m).
Odpravimo se v osrednji Butan, ki je bil v preteklosti najprej poseljen. Tu stoji največ najstarejših in najpomembnejših templjev in samostanov v deželi. Tudi pokrajina se tu spremeni v gozdnate gore in rodovitne doline. Prečkamo prelaz Pele La na Črni gorski verigi, ki Butan deli na vzhod in zahod. Sprehodimo se do odmaknjene vasice Rukubji. Nato pa se spustimo v zaspano, a zelo prijetno mestece Trongsa, ki se bohoti visoko nad kanjonom in ponuja neverjetne razglede nad okoliške doline.
bus/kombi – 140 km; 5 ur, hotel, zajtrk, kosilo, večerja

7. dan
TRONGSA – prelaz YUTONG LA (3425 m) – dolina BUMTHANG (2800 m).
Obiščemo Trongsa Dzong, vidna daleč naokoli. Ponaša se z bogato zgodovino, saj je trdnjava tesno povezana s kraljevo družino Butana. V njej je bil nekdaj politični sedež centralnega in vzhodnega Butana. Njena masivna konstrukcija in izjemna strateška lega še danes daje občutek nekdanje pomembnosti. V bližini stoji tudi edinstven opazovalni stolp, v katerem je danes odličen muzej, kjer odkrijemo precej zanimivih reči. Med njimi najdemo tudi biografijo Guruja Rinpočeja. Preko prelaza Yutong La vstopimo v dolino Bumthang, duhovni center Butancev in dom nekaj najstarejšim budističnim templjem ter samostanom. Na poti v Jakar postanemo v centru ročno tkanih volnenih tkanin Yathra z geometričnimi vzorci, značilnimi za regijo. Prihod v Jakar, trgovsko središče te regije.
bus/kombi 66 km; 3 ure, hotel, zajtrk, kosilo, večerja

8. dan
dolina BUMTHANG (2800 m).
Prebudimo se v ‘Švici’, kot radi imenujejo dolino Bumthang. Odpravimo se do središča Jakarja. Budistični tempelj Jakar Lhakhang je eden izmed dveh najzgodnejših budističnih templjev v Butanu. Obiščemo tudi samostan, v katerem počivajo prvi trije butanski kralji. Tu je nekaj časa meditiral tudi Guru Rinpoče ter za seboj pustil svoj odtis. Sprehodimo se tudi do bližnje vasi Tamzhing, kjer obiščemo samostan (Unesco), v katerem hranijo najbolj edinstvene stenske poslikave. V Tamzhingu za konec dneva obiščemo še pravo ‘švicarsko farmo’, kjer še danes pridelujejo najboljši butanski sir in butansko pivo (rdeča panda). Ste za domače palačinke?
hoja, 3 ure, hotel, zajtrk, kosilo, večerja

9. dan
dolina BUMTHANG – dolina PHOBJIKHA (2900 m).
Danes se odpeljemo v odročno dolino Phobjikha, ki jo je modernizacija dosegla šele nekaj let nazaj. V primerjavi z drugimi dolinami je ledeniška dolina Phobjikha prav nenavadno široka in ravna. V njej najdemo pravo bogastvo flore in favne. Pravi raj za vse ljubitelje narave in sprehodov! Dan posvetimo sproščenim sprehodom in z nekaj sreče uzremo tudi črnovratega žerjava, izjemno redko vrsto ptic, ki vsako leto migrira iz tibetanske planote v to dolino, kjer prezimijo. Veliko je tudi drugih živali, ki so tu našle svoje zatočišče ... vse od leoparda pa do himalajskega črnega medveda. Morda se nam nasmehne sreča.
bus/kombi – 90 km; 5,5 ure, hoja – 3 ure hotel, zajtrk, kosilo, večerja

10. dan
dolina PHOBJIKHA – PARO (2250 m).
Zjutraj vstopimo v samostan Gangtey, največji in edini še delujoči samostan sekte Nyingmapa v zahodnem Butanu. Šola ‘rdečih klobukov’, kot jo tudi imenujejo, je ena od petih šol tibetanskega budizma, in v Butanu najbolj priljubljena. Nato se odpeljemo nazaj v Paro. Tam obiščemo nacionalni muzej, v katerem hranijo nadvse zanimivo zbirko umetnin, še posebej thanke ter čudovite butanske znamke. Sledi še obisk trdnjave Rimpung, katere ime pomeni ‘trdnjava kopice draguljev’, in jo je dal zgraditi verski in politični vodja Butana, sloviti Zhabdrung, leta 1644. Zvečer se sprehodimo po starem mestnem jedru Para in pokukamo k tamkajšnjim obrtnikom.
bus/kombi – 175 km; 8 ur, hotel, zajtrk, kosilo, večerja

11. dan
PARO (2250 m) – samostan Tigrovo gnezdo (3120 m).
Danes nas čaka nekaj najlepšega na naši poti, zagotovo pravi dragulj! To je jutranji vzpon do samostana Taksang, ali drugače – do samostana Tigrovega gnezda. Je najbolj prepoznavni kulturni simbol Butana na svetu. Spektakularni samostan se drži 914-meterskega gladkega klifa in o njegovem nastanku govori množica legend. Ena med njimi govori, da naj bi v 8. stoletju veliki mojster tantričnega budizma, Guru Rinpoche, letel na hrbtu tigrice do kraja, kjer danes stoji samostan. Znan tudi pod imenom Padmasambava, je Guru Rinpoche v zgodovini butanskega budizma omenjen kot človek, ki je Butanu in njegovim prebivalcem prvi predstavil budizem. Že sam vzpon na samostan je pravo doživetje in potka je polna čudovitih razgledov, vzdušje samo pa neprimerljivo. Izvemo še kakšno zanimivo legendo o samostanu in že se vrnemo nazaj v dolino.
hoja 4-5 ur, hotel, zajtrk, kosilo, večerja

12. dan
PARO KATMANDU.
Slovo od Butana. Zjutraj poletimo v Katmandu. Mesto Katmandu nas pozdravi s prijaznim kaosom in živahnimi ulicami. Tukaj je moč najti čisto vse, kar nam poželi srce; od odlične, sveže pripravljene kave in pravkar spečenih piškotov do skrivnostnih nizkih vrat hiš v labirintu uličic starega mesta, kjer kar na cesti pripravljajo odlične prigrizke po domačem okusu. Prost dan preživimo na ulicah katmandujske prestolnice. Zvečer se odpeljemo na mestno letališče, od koder poletimo proti domu.
letalo, hotel, zajtrk

13. dan
KATMANDU – LJUBLJANA.
Prihod domov, a naše misli so še vedno v izjemnem biseru, pravi skriti kraljevini Butan.
letalo

 


POTOVANJE PO BUTANU


Turizem v Butanu je še v povojih. Vsi tujci morajo potovati v sklopu uradne butanske turistične agencije. Zaradi svoje izoliranosti in omejevanja števila turistov, potovanje po deželi ni prav poceni. Dnevna tarifa bivanja v Butanu je visoka. V visoki sezoni (marec, april, maj, september, oktober in november) je dnevna cena po osebi na dan 250 USD, zunaj sezone (januar, februar, junij, julij, avgust in december) pa cena po osebi na dan znaša 200 USD. Dobršen delež zgornje tarife predstavlja taksa, s katero vlada skrbi za brezplačno šolanje in zdravstvo vsem prebivalcem Butana.Cena vključuje:

* povratni let Katmandu–Paro-Katmandu*,
* 11 x nočitev v hotelih 3*,
* 10 x zajtrk,
* 9 x kosilo in večerjo,
* vse prevoze z avtobusom ali kombiji,
* lokalne vodnike,
* slovenskega vodnika,
* vizum za Butan,
* vse vstopnine po programu (Memorial Chorten, Changangkha Lhakhang, kip Buddhe, trdnjave (Tashichho, Punakha, Trongsa in Paro), Šola umetnosti in rokodelstva, Folklorni muzej, Narodna knjižnica, Zilukha samostan, Chimi Lakhang tempelj, Opazovalni stolp Trongsa, tempelj Jampay Lakhang in Kurjey Lakhang, Nacionalni muzej v Paru, samostan Tigrovo gnezdo),
* vse stroške priprave in organizacije potovanja.

*Katmandu – Paro – Katmandu let: Letimo ali z letalsko družbo Druk Air ali pa z nacionalno butansko družbo Bhutan Airlines. Leti med Nepalom in Butanom so zelo nepredvidljivi. Končni časovni razpored letov je po navadi znan šele tik pred zdajci. Naše potovanje je prilagojeno glede na trenutni razpored izbrane letalske družbe. V kolikor bi pred potovanjem prišlo do sprememb razporeda, bomo ustrezno prilagodili program potovanja.V ceni ni vključeno:

* povratna mednarodna letalska karta; cena karte se giblje med 600 EUR in 750 EUR (oktober 2016),
* prevoz do bližnjega letališča, v kolikor odhod ni iz letališča Jožeta Pučnik,
* vizum za Nepal (okvirno) 25 USD,
* doplačilo za enoposteljno sobo 210 EUR,
* dodatni ogledi (po želji) v Katmanduju,
* dodatno zdravstveno zavarovanje z asistenco v tujini nad 3.000 metrov,
* zavarovanje odpovedi,
* napitnine okvirno 50 EUR (po želji na kraju samem).Dokumenti in vizumi

Za to potovanje potrebujemo potni list z veljavnostjo še vsaj 6 mesecev po koncu potovanja. Dolžnost vsakega potnika je, da nam pravočasno zagotovi vse zahtevane dokumente in pravilne podatke ter tudi vizo, v kolikor si jo potnik ureja sam.

NEPALSKI VIZUM: Slovenci potrebujemo nepalski vizum. Pridobimo ga na nepalskem letališču ob prihodu. Potrebujemo vsaj 6 mesecev veljaven potni list in dve barvni fotografiji. Trenutna cena nepalskega vizuma je 25 USD. Vizum je možno plačati v USD ali EUR.

BUTANSKI VIZUM: Slovenci potrebujemo butanski vizum, katerega vam uredimo mi po predhodni najavi. Sam vizum nato pridobimo ob vstopu v državo. Potrebujemo kopijo potnega lista, ki je veljaven še vsaj 6 mesecev. Cena butanskega vizuma je vključena v ceno potovanja.Zdravje

Obveznih ali priporočljivih cepljenj za to potovanje ni. Če jemljete kakšna posebna zdravila, jih zadostno količino vzemite s seboj.

 


Višina in višinska bolezen

Potovanje se odvija na višini od 1350 do 3425 m, zato obstaja možnost višinske bolezni. Potovanje vključuje aklimatizacijski pristop ter gibanje in dinamiko, ki pomagata pri premagovanju višinskih izzivov. Priporočamo, da se pred samim potovanjem posvetujete z zdravnikom. V primeru večjih težav zaradi višine pomaga edino spust na nižjo višino. Stroške, ki nastanejo zaradi tega, krije potnik sam.Namestitve

Hotel v (Nepalu) Katmanduju je preprost in čist, lokalne kategorizacije 3*. Hoteli, ki jih uporabljamo na potovanjih po Butanu so 3* (lokalne kategorizacije), tradicionalni, preprosti in čisti, s toplo vodo in kopalnico.Skupina in ekipa

Velikost skupine je med 10 in 16 oseb. Ekipo na potovanju sestavljajo slovenski vodnik, lokalni vodniki in vozniki.Planirani stroški

Povprečno 100 EUR na osebo na potovanje (pijača, hrana in drobni izdatki). Doplačila niso všteta v ta znesek.

 

 

Dokončen program potovanja se lahko razlikuje od gornjega opisa. V primeru spremembe voznih redov letal ali drugih izrednih okoliščin bomo program ustrezno spremenili in prilagodili.

Priprava potovanja: 19. december 2016.

Organizator potovanja: Samsara potovanja, Marijana Panić s.p. Cvetkova cesta 35, 5282 Cerkno
Splošni pogoji poslovanja: Za potovanje veljajo splošni pogoji turistične agencije Samsara potovanja, Marijana Panić s.p.

 

Piškotki za analitiko
Ti se uporabljajo za beleženje analitike obsikanosti spletne strani in nam zagotavljajo podatke na podlagi katerih lahko zagotovimo boljšo uporabniško izkušnjo.
Piškotki za družabna omrežja
Piškotki potrebni za vtičnike za deljenje vsebin iz strani na socialna omrežja.
Kaj so piškotki?
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate z uporabo in beleženjem piškotkov.V redu Več o piškotkih