Dodatna ponudba!
Potovanje Kazahstan
Potovanje Kazahstan. Po svileni cesti karavanarjev in nomadov do Aralskega morja. Odhod 4. 8. - 19. 8. 2018.
Cena od:
1.840,00 €

Kontakt

 

Preko spodnjega spletnega obrazca nam lahko sporočite vaše vprašanje. Z veseljem vam bomo odgovorili.

 

 

Abctour d.o.o.

Turistična agencija

PE Celovška cesta 69, 1000 Ljubljana

Tel.: + 386 1 431 43 14 

GSM: + 386 40 334 363

E-mail: info@abctour.si

Potovanje Dolina Nar Phu, treking Nepal

Nepal. Dežela verstev, mitov in bogov.

Nepal je bil v mnogih pogledih od nekdaj zgodovinsko, kulturno, jezikovno in trgovsko stičišče. Vedno je znal izkoristiti svoj strateški položaj med najmogočnejšima azijskima državama, Indijo in Kitajsko. Tu skupaj z roko v roki sobivata dve veliki religiji – hinduizem in budizem. Skoraj ga ni kraja na svetu, kjer bi še lahko občutili tako vzajemno spoštovanje hindujcev in budistov kot v Nepalu.

 

Himalaja. Mogočna streha sveta.

Za Himalajo pravijo, da je dežela jetija – simbola skrivnostnih, prvinskih sil, ki vladajo temu mogočnemu gorstvu. Lepote in mogočnosti te gorske verige je tako težko opisati, da pride prav pregovor ki pravi, da potrebuješ tisoč življenj, da opišeš občutke, ki ti jih njena prisotnost daje. Tu se skriva več regij prijlubljenih pohodniških poti in dolina Nar Phu je stisnjena med tistimi bolj obiskanimi, Anapurno in Manaslujem.

 

Skrit biser.

Mešanica surove himalajske narave in starodavne budistične kulture. Tudi, če ste njeni sosedi že obiskali, najdete tukaj biserčke, ki ostalim manjkajo. Je kombinacija visokih vrhov in prelazov, ledenikov, ozkih sotesk, zelenih gozdov, jakov, gomp, čortenov,… Tu so vasi, ki so med najmanj obiskanimi v celotnem tibetansko budističnem svetu. Dolina Nar Phu je bila za turiste in pohodnike zaprta vse do leta 2003, in prav zato še zelo pristna.

 

Treking po dolini Nar Phu.

 

1. dan

LJUBLJANAKATMANDU.

Zbor ter polet preko ljubljanskega ali enega izmed evropskih letališč proti Katmanduju.

letalo

 

2. dan

KATMANDU (1340 M).

Popoldanski prihod v nepalsko prestolnico. Po ureditvi obmejnih formalnosti se odpeljemo v mesto. Raziščemo staro mestno jedro.

hotel

 

3. dan

KATMANDU (1340 M).

Odpravimo se na raziskovanje živahnih ulic Katmanduja. Nepalska prestolnica leži v dolini, kjer naj bi nekoč ležalo ogromno jezero. Danes je Katmandu izjemno živahna, barvita, privlačna, a tudi precej kaotična prestolnica. Je daleč največje in najbolj kozmopolitansko mesto Nepala, v katerem živi ducat narodnih skupin, med njimi tudi Newari, pravi mojstri rokodelstva in trgovine. Skozi labirint ozkih ulic se peš odpravimo do osrednjega trga DURBAR (Unesco), ki predstavlja središče starega dela mesta. Kraj kar puhti od življenja – kako tudi ne, saj je tu prava duša prestolnice. Obiščemo tempelj žive boginje Kumari Devi. To je mlada deklica, za katero njeni častilci verjamejo, da je inkarnacija hindujske boginje Durga, katera v Nepalu velja za zaščitnico pred zlom in prinašalko sreče in blaginje. Odpeljemo se do znamenite stupe SVAJAMBUNAT (Unesco). Gre za enega najstarejših verskih objektov v Nepalu in še danes velja za glavno romarsko središče in sveti kraj, tako za budiste kot hindujce. Nato nas pot pelje po starodavni trgovski poti, po kateri so nekoč potovali trgovci na poti v Tibet. Ta del poti je bil v preteklosti izjemno pomemben, saj so tu bivali bogovi varuhi in trgovcem izpolnjevali želje. Največji mejnik te poti je bila – in še vedno je – velika stupa BODNATH (Unesco).

avtobus, hotel, zajtrk

 

4. dan

KATMANDUBESISAHAR (800 M) – CHAMJE (1430 M).

Zdaj gre zares! Odpeljemo se do izhodišča za naš treking po dolini Nar Phu. Vožnja bo skupaj z vmesnimi postanki trajala večino dneva, na koncu katerega pridemo do atmosferične vasice, polne tipičnih čajnih hišic, katere nas bodo spremljale tudi v naslednjih dneh. Pohodniško vzdušje je v zraku in komaj čakamo naslednji dan.

avtobus - 7-9 ur, penzion - zajtrk, večerja

 

5. dan

CHAMJEDHARAPANI/DANAKYU (1860 – 2190 M).

Pričenja se naš treking po dolini Nar Phu. Pot je izjemno slikovita, saj poteka vzdolž stare poti okrog Annapurn, skozi dramatične soteske in mimo slapov. Prečkamo reko Marsyani reko preko dolgega visečega mostu, kjer kmalu pričnemo svoj vzpon v senci dreves. Dosežemo vasico Tal, ki se razpoteza ob reki med visokimi klifi. je tudi prva na naši poti kjer se srečamo s tibetansko kulturo, ki je značilna za območje, kamor prihajamo. Dan zaključimo ali v Dharapaniju ali v Danakyu.

7 ur hoje - nosači, penzion - zajtrk, kosilo, večerja

 

6. dan

DHARAPANI/DANAKYUKOTO/CHAME (2670 M).

Današnji trek nas vodi skozi pinjev gozd do vasi Bagarchap. V njej se bohoti sprano bel samostan. Nato se dvignemo do Timanga, od koder se raztezajo lepi razgledi na goro Manaslu. Kmalu pa se nam v vsej svoji veličastnosti prikaže še Anapurna II.

6-7 ur hoje - nosači, penzion - zajtrk, kosilo, večerja

 

7. dan

KOTO/CHAME META (3562 M).

Danes se podamo proti veličastni tibetanski planoti. Po prečenju reke Soti Khola vstopimo v dolino Nar Phu. Vasice na tem območju so že precej manj razvite, kako tudi ne, saj je bila dolina do 2003 za obiskovalce v celoti zaprta. Turizem pa se tu razvija le počasi. Pot nas vodi navzgor skozi in še malo navzgor. Tu je tudi precej kanjonov, slapov, a kmalu gozdovi postajajo čedalje manjši in razgledi čedalje širši. Za vasjo Dharmasala nas čaka današnji cilj. Na vrhu hriba Dosežemo vas Meta, ki leži na tej odprti, prostrani planjavi. Zaslužen počitek.

7-8 ur hoje - nosači, penzion - zajtrk, kosilo, večerja

 

8. dan

METAPHU (4250 M).

Zapustimo vas Meta, ki je zimska naselbina prebivalcev vasi Nar. V dolini Nar Phu stojijo in botrujejo himalajskim vetrovom edinstveni in pisani tibetanski _čorteni_, značilni prav za to dolino. Kmalu nas pot pelje tudi mimo čudovitega samostana Nar Phedi. Ga smemo obiskati? Skozi slikovite kanjone in soteske prispemo do monolita, ki kaže pot strmo navzgor do vasi Phu, v katero vstopimo skozi ‘Phu vrata’, imenovana Pupigyal Kwe. Iz te zanimive postojanke je moč uzreti več drugih vasic ter tudi _dzong_ – staro tibetansko trdnjavo.

7 ur - nosači, penzion - zajtrk, kosilo, večerja

 

9. dan

PHU (4080 M).

Danes je dan za počitek ter aklimatizacijo na višino. Dan lahko izkoristimo za raziskovanje vasi in njene okolice ter spoznavanje tukajšnjih domačinov in njihovega vsakdana. Tu živi več ljudstev, med njimi tudi Lama, Gurung in Ghale. Možno je tudi obiskati star budistični samostan Tashi Lakhang, ki je vpisan v skupino 108 največjih budističnih samostanov na svetu. Če bo volja, pa se lahko podamo tudi do Himlung Himal baznega tabora (4900 m), pot do tja pa pelje čez ledeniško dolino (skupaj hoje za okvirno 5 ur).

5-6 ur hoje - opcijsko, penzion - zajtrk, kosilo, večerja

 

10. dan

PHUNAR PHEDI (3550 M).

Pot nas pelje nazaj, navzdol, čez več potokov in visečih mostov. Naš današnji cilj je vas Nar Phedi.

6 ur hoje - nosači, penzion/samostan - zajtrk, kosilo, večerja

 

11. dan

NAR PHEDINAR (4180 M).

Sledimo zaviti potki navkreber proti vasi Nar. Na poti nas spremljajo čudovito poslikani _chorteni_. Čeprav Nar leži blizu Anapurna treking kroga, se zdi stoletja daleč od vsega, kar najdemo pri sosednji trekking poti. Je precej redkeje obiskana vas, pa zato še toliko bolj pisana. Nar je nekoliko bolj živahen kot Phu in na njihovem glavnem trgu vedno nekaj dogaja. Razlog več za malo daljši postanek.

4 ur hoje - nosači, penzion - zajtrk, kosilo, večerja

 

12. dan

NAR (4180 M).

Danes je drugi dan za aklimatizacijo. Dan preživimo v raziskovanju vasi, tukajšnje kulture in načinu življenja. Od tkanja preprog do tiskanja molitev na barvite zastavice, skrbi za živali do dela na polju. Dober dan, da poskusimo domače ajdove palačinke – ‘dhiro’ ter da se povzpnemo na bližnji hrib za čudovite razglede nad okolico.

penzion - zajtrk, kosilo, večerja

 

13. dan

NARPRELAZ KANG LA (5322 M) – NGAWAL (3675 M).

Današnji dan bo nekoliko daljši. Napotimo se proti prelazu Kang La, od koder lahko občudujemo Anapurna gorski masiv. Tu so Anapurna II., Gangapurna ter vrh Tiličo. Zdaj nas pot vodi le še navzdol. Vas Ngawal je, kot bomo takoj opazili, kar precej drugačna vas od vseh že videnih na našem potovanju.

6-7 ur hoje - nosači, penzion - zajtrk, kosilo, večerja

 

14. dan

NGAWAL CHAME (2670 M).

Podnebje je bistveno bolj toplejše, pokrajina postaja bolj in bolj zelena. Ni čudno, saj se danes spustimo za okoli 1000 metrov. Pot je široka in dobro uhojena in nas pelje do vasi Pisang ter mimo luštnega jezera le malo stran od vasi. Še malo, in prispemo do Chameja.

6 ur hoje - nosači, penzion - zajtrk, kosilo, večerja

 

15. dan

CHAMEBESISAHAR (800 M) – KATMANDU (1340 M).

Za zaključek našega popotniškega trekinga po dolini Nar Phu nas čaka še zadnja etapa do Besisaharja in dalje do Katmanduja.

avtobus - 6,7 ur, hotel, zajtrk

 

16. dan

KATMANDUVMESNO LETALIŠČE.

Prost dan izkoristimo za zadnje ugodne nakupe, kramljanje z domačini ob skodelici čaja ali pa ogled mesta. Zvečer se odpeljemo na mestno letališče, od koder poletimo proti domu.

letalo, zajtrk

 

17. dan

VMESNO LETALIŠČELJUBLJANA.

Prihod domov. Konec potovanja.

letalo

 

 

DOKONČEN PROGRAM POTOVANJA SE LAHKO RAZLIKUJE OD GORNJEGA OPISA. V PRIMERU SPREMEMBE VOZNIH REDOV LETAL ALI DRUGIH IZREDNIH OKOLIŠČIN, BOMO PROGRAM USTREZNO SPREMENILI IN PRILAGODILI.

 

 

Priprava potovanja: 6. julij 2016. 

 

Organizator potovanja: Abctour d. o. o., Mrharjeva ulica 19. 1210 Ljubljana – Šentvid, www.abctour.si

 

SPLOŠNI POGOJI POSLOVANJA:

Potovanje se uradno izvaja preko turistične agencije Abctour d.o.o., Mrharjeva ulica 19, 1210 Ljubljana. Za potovanje veljajo splošni pogoji organizatorja potovanja (http://www.abctour.si/o-nas/splosni-pogoji) ter dodatno opredeljeni pogoji za potovanja blagovne znamke Samsara potovanja, ki so posebej navedeni v prijavnici.

 

Prtljaga na trekingu

-Prenos prtljage na trekingu je vključen v ceno potovanja. Za prtljago bodo skrbeli nosači (1 nosač za dve osebi).

 

Cena:

-Pri 11 - 14 potnikih: 2150 EUR + doplačilo za letalsko karto

-Pri 6 - 10 potnikih: 2250 EUR + doplačilo za letalsko karto

 

Cena vključuje:

* 3 x nočitve v preprostem hotelu v Katmanduju brez lokalne kategorizacije,
* 11 x nočitev (na trekingu) v preprostih penzionih oz. t.i. čajnih hiškah ali samostanih,
* 14 x zajtrk,
* 10 x kosilo (na trekingu),
* 11 x večerja (na trekingu),
* vse prevoze z lokalnim avtobusom ali kombiji ali terenskimi vozili (izhodišče za treking),
* lokalnega gorskega vodnika (samo na trekingu),
* slovenskega vodnika,
* nosači na trekingu,
* kuhar in pomočniki za pripravo obrokov,
* vso potrebno oskrbo za lokalnega vodnika in nosače (plačilo, namestitev, prehrana in zavarovanje v času trekinga),
* vstopnine (trg Durbar, Svajambunat in Bodnath v Katmanduju),
* vsa potrebna dovoljenja in varnostne pristojbine za treking (posebno dovoljenje za treking TIMS, dovoljenje za obisk zavarovanega območja Anapurna in Nar Phu),
* pripravo in organizacijo potovanja.

 

V ceni ni vključeno:

* povratna mednarodna letalska karta; okvirna cena individualne karte z vsemi vključenimi taksami se giblje med 550 EUR in 770 EUR (julij 2017),
* prevoz do bližnjega letališča, v kolikor odhod ni iz letališča Jožeta Pučnik,
* vizum za Nepal 25 USD (vizum do 15 dni; cena je okvirna),
* doplačilo za enoposteljno sobo 90 EUR (velja samo za nočitve v hotelih),
* dodatni ogledi v Katmanduju (po želji),
* dodatno zdravstveno zavarovanje z asistenco v tujini nad 3.000 metrov,
* spalna vreča,
* zavarovanje odpovedi,
* napitnine 70 EUR (na kraju samem).

 

 

Dokumenti in vizumi:

-Za to potovanje potrebujemo potni list z veljavnostjo še vsaj 6 mesecev po koncu potovanja.

-Dolžnost vsakega potnika je, da nam pravočasno zagotovi vse prave dokumente in pravilne podatke.

-Slovenci potrebujemo nepalski vizum. Pridobimo ga na nepalskem letališču ob prihodu. Potrebujemo vsaj 6 mesecev veljaven potni list, dve barvni fotografiji ter izpolnjen formular.

-Trenutna cena nepalskega vizuma je 25 USD.

 

 

Zdravje:

-Obveznih ali priporočljivih cepljenj za to potovanje ni.

-Če jemljete kakšna posebna zdravila, jih zadostno količino vzemite s seboj.

 

 

Višina in višinska bolezen:

Potovanje in treking se odvija na višini od 1.300 – 5.200 m, zato obstaja možnost višinske bolezni.

Potovanje vključuje aklimatizacijski pristop ter gibanje in dinamiko, ki pomagajo pri premagovanju višinskih izzivov.

Priporočamo, da se pred samim potovanjem posvetujete z zdravnikom.

V primeru večjih težav zaradi višine pomaga edino spust na nižjo višino.

Stroške, ki nastanejo zaradi tega, krije potnik sam.

 

 

Namestitve:

Hotel v Katmanduju je brez lokalne kategorizacije, preprost in čist.

Penzioni oz. čajne hiške na trekingu so zelo preprosti, sobe so lahko večposteljne, WC in kopalnica sta ponavadi skupna.

Tuširanje bo mogoče le ponekod. Doplačilo za enoposteljno sobo velja samo za nočitve v hotelu.

 

Prehrana na trekingu:

Na samem trekingu po dolini Nar Phu SO V CENO POTOVANJA VKLJUČENI VSI OBROKI (ZAJTRK, KOSILO IN VEČERJA).

Strošek obrokov v penzionih oz. čajnih hiškah je lahko precej visok. Ponudba je zelo omejena.

Na celotnem trekingu nas bo (v primeru polne skupine) spremljala ekipa (kuhar in pomočnik-i), ki bo skrbela za pestre in obilne obroke.

Med obroki bo poskrbljeno tudi za čaj ter vročo vodo.

 

Skupina in ekipa:

Velikost skupine je med 6 in 14 oseb.

Ekipo na potovanju sestavljajo slovenski vodnik, lokalni vodnik, vozniki, mule in njihovi spremljevalci ter kuhar in njegovi pomočniki.

 

Planirani stroški:

Povprečno 200 EUR na osebo na potovanje (pijača, hrana in drobni izdatki).

Napitnine in doplačila niso vštete v ta znesek.

Piškotki za analitiko
Ti se uporabljajo za beleženje analitike obsikanosti spletne strani in nam zagotavljajo podatke na podlagi katerih lahko zagotovimo boljšo uporabniško izkušnjo.
Piškotki za družabna omrežja
Piškotki potrebni za vtičnike za deljenje vsebin iz strani na socialna omrežja.
Kaj so piškotki?
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate z uporabo in beleženjem piškotkov.V redu Več o piškotkih