Kontakt

 

Preko spodnjega spletnega obrazca nam lahko sporočite vaše vprašanje. Z veseljem vam bomo odgovorili.

 

 

Abctour d.o.o.

Turistična agencija

PE Celovška cesta 69, 1000 Ljubljana

Tel.: + 386 1 431 43 14 

GSM: + 386 40 334 363

E-mail: info@abctour.si

kulinarika BiH
kanjon reke Vrbas

Nostalgične poti Balkana

Izbrane poti, polno odličnih zgodb, nepozabnih pogledov in zaustavljenih trenutkov. Odličen avtobus, izkušena in prijazna ekipa na poti, na terenu pa prijatelji in domačini, nočitve v izbranih hotelih. Zagotavljamo sproščeno, počitniško potovanje za dušo. 
Za prijatelje. S prijatelji k prijateljem.

 

V osmih dneh atraktivnega potovanja bomo »užili«:

 • Štiri jezera: Plivsko, Prokoško, Zaovine, Peručac
 • Štiri reke: Vrbas, Pliva, Neretva, Drina
 • Štiri atraktivne prevoze: “of road” z džipi, muzejski vlak, ladja (splav), ojlin bus
 • Pet planin: Vlašić 1943m, Vranica 1636m (jezero) /2110m (vrh), Bjelašnica 1200m, Romanija 1625m,Tara 1200m
 • Pet etno vasi: Ljubačke doline, Lukomir, Andričgrad, Drvengrad, Stanišiči
 • 5x etno hrana in pijača: kosilo Ljubačke doline, degustacija siri, domača pojedina v pozabljeni vasici Lukomir, “srbsko veče”, degustacija Klekovača
 • Šest zgodovinskih krajev: Jajce, Travnik, Sarajevo, Lukomir, Konjic, Višegrad
 • Šest urbanih atrakcij: trdnjava Travnik, samostan Fojnica, most v Konjicu, Titov bunker, »vječnica« Sarajevo, Baščaršija, most na Drini (Ivo Andrič: Na Drini čuprija).
 • Dva trekinga: Vranica in Bjelašnica in dve »of road vožnji«: Planina Vranica in planina Bjelašnica
 • Rafting: Neretva, plovba: tretji najgloblji kanjon na svetu – kanjon reke Drine, vožnja z muzejskim vlakom po najatraktivnejši ozkotirni železnici – Šarganska osmica,
 • Etno zabave: folklora, trubači in starogradska glasba, SPA programi razvajanja…in še
   

Po poteh Balkana

 

1. dan: Slovenija – Banja Luka – Ljubačke doline – nočitev Jajce

Ogledalo bosanske tradicije

Zgodnji jutranji odhod, spoznavanje z družbo pozitivnih sopotnikov, kavica, zgodbe o Trapistih, menihih (veljajo za enega najstrožjih meniških redov v katoliški cerkvi), ki so si pred Banja Luko naredili v začetku 19. st. ogromen samostanski kompleks in takoj pričeli z »biznisom« (znani po izvrstnih sirih Trapist, tudi hmelj gojijo…). Kratek postanek naredimo v drugem največjem bosanskem mestu Banja Luki, za sprehod, ogled in … Tu je odnos do izvrstne kulinarike in tradicije ohranjanja etnološkega bogastva izjemnega pomena, kar bomo spoznali v Ljubačkih dolinah, ko se bomo ustavili v etno selu. Prevzele nas bodo stare lesene hiše, kjer je razstavljeno preko 5000 eksponatov, spoznali bomo stare obrti in predvsem kulinariko, saj nam bodo v avtentičnem okolju in »izpod sača« pripravili številne okusne dobrote. Kanjoni in brzice Vrbasa na poti, mlini na vodi,.. bodo prava paša za oči in dušo, sveži zrak nas bo navdihoval s prvim spoznavnim dnem nepozabnega potovanja. Nočitev v Jajcu.

2. dan: Jajce – Plivško jezero – Travnik – nočitev planina Vlašič

Dan, ko se bomo prvič srečali s prostranstvom planin Balkana v vsem svojem razkošju…
Po zajtrku, še zmeraj na isti lokaciji, bomo uživali ob neprecenljivi zgodovinski in etnološki vrednosti nadvse zanimivih mlinov. Zmeraj znova se tam zamislimo nad zdravo kmečko pametjo in iznajdljivostjo izkoriščanja naravnih virov. Gre za temelj za ohranjanje nekdanjega načina življenja.
Pot nas bo vodila na planino Vlašič, poznano po odličnih sirih, katere bomo tudi poizkušali, še prej pa se bomo ustavili v Travniku, kjer bo dovolj prostega časa za kakšno domačo dobroto, mogoče čevape in »ljutitu kahvu«. Na Vlašiču bomo v hotelu imeli večerjo.

3. dan: Vlašič – Prokoško jezero – nočitev Konjic

Počasi stopnjujemo dozo planinskih doživetij …
Na razpolago vam bomo ponudili razvajanje v hotelu, ali vzpon z džipi do prelepega Prokoškega jezera (fakultativno), organiziramo lahko tudi treking, ki so ga začrtali prav slovenski planinci.
Okusili bomo, kako prija hrana iz neokrnjenih planin…
V popoldanskih urah nadaljujemo v Konjic, kjer bo na Trdnjavi sprejem in večerja. Nočitev v hotelu.

4. dan: Konjic – Neretva – Konjic

Osupljivo in v živo: Dediščina preteklosti je dota prihodnosti: obisk pri »zanatlijah« in v Titovem bunkerju.
Po zajtrku se bomo prepustili začarati zgodbi »zanatlija« ter prepustili domišljijo nekega časa v Titovem bunkerju. Nato pa, če vas bo volja in če se ne boste predali bazensko-hotelskemu malodušju, gremo (fakultativno) na razburljiv rafting po Neretvi z obveznim piknikom.
Večerja in nočitev.

5. dan: Konjic – Lukomir – Sarajevo

Dan D. Za vse, ki niste verjeli, da preteklost še živi.
Po zajtrku se bomo odpravili na celodnevno pot z džipi. V najstarejši in najvišje ležeči vasi na Balkanu, nas bodo razvajali s pristnimi okusi. Po tem izletu zmeraj potrebujemo nekaj časa zase, da uredimo vse neverjetne vtise. Pot bomo nadaljevali v Sarajevo in se prepustili večernemu korzu, utripu mesta. Večerja, nočitev v hotelu v središču mesta, kjer bomo imeli nočno življenje na dlani.

6. dan: Planina Romanija – Višegrad – Andričgrad – Bajina Bašta

Ko se znajdeš v romanu, nagrajenem z Nobelovo nagrado…
Po zajtrku nadaljujemo pot do Višegrada. Prevzame nas zgodba Ive Andriča, Most na Drini. Občudovali bomo fascinanten podvig Emira Kusturice, ki je v čast in slavo Ivu Andriču zgradil novo mesto Andričgrad in ki s svojo arhitekturo prikazuje razvoj tega območja skozi zgodovino. Nekaj prostega časa, po prestopu meje pa se bomo z vlakom popeljali po romantični, panoramski poti Šarganska osmica in si za zaključek ogledali še filmsko mesto Drvengrad. Po večerji pa še “Srbsko veče” s trubači in folklora. Namestili se bomo v hotel v Bajini Bašti v središču mesta.

7. dan: Bajina Bašta – Tara – Zaovine – Šarganska osmica – Drvengrad – Bajina Bašta

Zdaj gre samo še za čisto uživanje
Zjutraj nas bo pot vodila proti prelepi planini Tara ob jezeru Peručac, kjer nas bo čakala ladjica, s katero se bomo odpeljali proti kanjonu reke Drine. Piknik, glasba,… nočitev.

8. dan: Bajina Bašta – Stanišiči – Slovenija

Lepo nam je bilo, nazaj še pridemo..
Po zajtrku bo nekaj časa za zadnje nakupe na bližnji tržnici, nato nas domačini za slovo vabijo v njihovo najstarejšo in najbolj poznano srbsko destilarno. Poslovimo se s postankom in pogledom na hišico na skali na reki Drini in pomahamo v slovo. Nekje na polovici si bomo v etno vasi Stanišiči privoščili počitek in okusno kosilo in kaj kmalu bomo v Sloveniji, ko bomo pričeli urejati vtise, spomine, fotografije nepozabnega potovanja, ki nam bo ostalo za vedno v spominu.

 

KRATKE, DOMAČE IZ ZGODB, KI NAS BODO SPREMLJALE

Trapisti (eni od najstrožjih meniških redov v katoliški cerkvi), naj bi se v Banja Luko naselili leta 1869 in nemudoma pričeli graditi samostan. Veljali so za zelo napredne menihe. Na tem območju naj bi ravno oni uvedli nove kulture, kot so hmelj, repa, različne vrste sadnega drevja, pa tudi nove, plemenske pasme goveda. V kratkem času so ustvarili velik poljedelski, obrtniški in industrijski kompleks, ki je obsegal mlin, silos, kamnolom, kovačnico, sušilnico sadja, pekarno, klavnico, hleve, tovarno mila, tekstilno tovarno, tiskarno in mizarsko delavnico, pa tudi prvo elektrarno na reki Vrbas. Zaslužni so bili tudi za nastanek pivovarne, kjer varijo pivo, ki se prav tako imenuje Trapist. Ne glede na to, da je bil red trapistov v več državah po Evropi, so ravno menihi v Banja Luki iz Francije prinesli izvirni recept za sir trapist. Proizvodnjo tega znamenitega sira so pričeli leta 1882. Iz samostana trapistov v Banja Luki je strogo zaupna receptura potovala nato do drugih samostanov v Evropi. Recept ni nikjer zapisan, vse do danes je skrivnost in je strogo zaupen, pooblaščeni si ga med seboj predajajo le ustno.
Za kako veliko stvar gre, naša vodnica vedno na poti proti Banja Luki to dobro opiše in njeno srečanje z bratom (debelim menihom, ki je sicer strogo zavezan k molčečnosti) iz tega samostana tudi: » Ob našem obisku v tem samostanu, se je menih malce razjezil na »brata« iz istega reda v samostanu v Fojnici (obiščemo jih tretji dan), ko ga je ravno takrat klical na mobitel češ, da mu »smeta«, da ima minute z lepo Slovenko, ki je blažena med moškimi (naši potniki in preostalih šest menihov, ki so trenutno bivali tam:) … Pa, da so skromni: garaža je bila na stežaj odprta, notri pa trije čisto novi Golfi… Res smo se nasmejali skupaj z njimi….« Vsekakor pa nas presune in navdihne s spoštovanjem njihova zgodba o posebnem načinu življenja in služenja v sožitju s prebivalstvom.
 
Pravoslavci slavijo krsno slavo oziroma krajše – slavo vsako leto. Najbolj je razširjena in znana ravno med Srbi, seveda tudi tistimi, ki živijo v Republiki Srbski. Gre za veliko družinsko praznovanje (običajno po moški strani) zavetnika - svetnika, ki si ga družina izbere sama. To je dan (ki pa se lahko zavleče tudi na več dni) pravega slavja – ne manjka jedače, pijače, glasbe in praznovanja, ki si ga zapomnijo vsi udeleženci za vse leto (do prihodnje slave). Najbolj pogosto je Slava Sv. Janeza Krstnika, ki je sicer januarja in 7. julija, torej ravno na dan našega pričetka potovanja. Kdo ve, morda bomo pa povabljeni na kakšno slavo tudi mi.
 
Zagotovo ste že videli mornarsko-modro, geometrijsko vezene motive na narodnih nošah Banja Luke. Te zgodovinsko in etnografsko izjemno cenjene in unikatne geometrijske vzorce in način vezenja se imenuje “zmijanjski vez”, ki je po svoji specifičnosti uvrščen v Unescov seznam reprezentativne nesnovne kulturne dediščine človeštva. V središču Banja Luke lahko obiščemo trgovino in mali muzej te etnografske posebnosti, verjetno pa ga bomo videli tudi na folklornem sprejemu prvi dan.
 
Krupa stoji na mestu, kjer Vrbas zapusti kanjon in priteče na Krupsko polje. Tukaj so prelepi slapovi, soteske, in ne boste verjeli: pravi stari, še obratujoči mlin, iz katerega še danes pridelujejo ekološko moko. Krupa je res posebno naselje, pravo “ekološko območje”, ki se lahko pohvali z lepimi naravnimi in kulturnimi spomeniki (kamniti oziroma skalnati naravni kanjoni, samostan Sv. Ilije (1289), lesena cerkev iz 16. stoletja in srednjeveško mesto Reef (1192).
 
V čem so tako posebni in drugačni banjaluški »čevapi« od tako opevanih sarajevskih? Po videzu: nujno je, da so pečeni po štirje skupaj in da se ti štirje držijo skupaj. Meso pri originalnih banjaluških »lulčijih« je 70 odstotkov iz govedine (vratovine, pleča ali podpleča), preostalih 30 odstotkov je mladega ovčjega mesa, pri čemer ovca ne sme biti starejša od dveh let.
Sarajevski čevapčiči so večji, bolj okrogli, pečeni posamezno, meso je goveje in ovčje ali goveje in jagnječje, pri čemer odstotki, koliko je katerega, niso tako strogo predpisani. Postrežba je takšna, kot jo poznamo: v lepinji, obvezno sta priložena čebula in kajmak. Seveda jih bomo poizkusil že prvi dan in nato spet čez par dni v Sarajevu, da ocenimo, kateri so boljši.
 
V celotni Republiki Srbski, sploh pa v okolici Banja Luke, naravnost obožujejo jedi izpod peke. Daleč najpogosteje vam bodo postregli jagnjetino in teletino, pa tudi purana in vse vrste divjačine. Velika litoželezna posoda, pod in nad katero je pepel, sicer izhaja že iz ilirskih časov, najbolj razširjena pa je ravno v Bosni in Hercegovini, nekaterih delih Hrvaške, Črne gore in Srbije.
Hrana se v saču peče od dveh do tudi štirih ali petih ur (odvisno od sestavin). V tem času se pokrov odpre le za kuharjev nadzorni pregled, saj okusi mesa in zelenjave ne smejo uiti iz posode. Temu primerno je končni okus hrane prvovrsten, saj se medsebojno okusi zelo prepletejo in ne izparevajo sproti, hrana je sočna in izjemno okusna. V kateri koli restavraciji boste na meniju našli izvrstne mesne jedi, v tovrstni kulturi je pač odnos do kulinarike najprej namenjen ljubezni do mesa.
 
Kulinarika: na področje, koder potujemo, se je nemogoče upreti (četudi niste ljubitelj kruha) njihovemu sveže pečenemu »hlebu« (običajno tudi izpod peke) ter uštipcom (majhne ocvrte žemljice oz »miške«, ki se postrežejo še tople), seveda z nepogrešljivim kajmakom ali mladim sirom.
 
Nekaj kilometrov od mesta Jajce se nahaja Veliko in Malo Plivsko jezero, na katerih so kot posebna zgodovinska znamenitost nadvse zanimivi, srednjeveški mlini (domačini jih imenujejo ˝Mlinčići˝). Devetnajst lesenih mlinov na vodi, pokritih s skodlami, ki so bili zgrajeni z namenom mletja zrnja, je zgrajenih iz starega hrastovega lesa in so brez podstrešja, oken in dimnika. Zagotovo se ustavimo tudi tu.
 
Ne samo stavbe in ulice v središču Sarajeva, tudi vzdušje, ki ga ustvarjajo domačini in turisti, daje temu, tako posebnemu kraju upravičeno naziv, ki ga je uporabil že Andrič: Orient v Evropi. Beograd je tako poimenoval zaradi geografskega položaja, Sarajevo pa zaradi ljudi… Sprehod skozi Baščaršijo, tam nekje na sredini pokukamo na notranje dvorišče ene izmed najzanimivejših stavb in se za nekaj trenutkov preselimo v preteklost, ko so tako skrito pred očmi sprehajalcev na ulici živeli skupaj rodovi iste rodbine… seveda se sprehodimo mimo mošeje, mimo karavan saraja in ne glede ali pod nogami v tlakovcih opazimo razmejitveno črto ali ne, začutimo, da smo prestopili prag v drugo stoletje… če se želite še bolj poglobiti, vas vodnica lahko usmeri do hiše Sevdaha. Ali pa ste za kozarec piva? Saj veste: mi smo v multikulturni prestolnici in to še kako spoštujemo. Tako da slavne sarajevske čevape okusimo na Baščaršiji, na pivo pa gremo na drugi breg reke Miljacke, v skriti biser – zopet v samostan – v vrhunski pivovarski salon.
 
Višegrad. Mesto je poznano po več kot 500 let starem kamnitem mostu – poznan kot »Na Drini ćuprija« z 11 loki širokega razpona in dolžine 250 m, ter po Ivu Andriču, katerega delo »Most na Drini« je edino literarno delo, ki je prejelo Nobelovo nagrado v bivši Jugoslaviji.
Le nekaj korakov stran, ob rokavu Drine, je nastalo novo mesto Kamengrad oz Andričgrad, ideja in denar znanega režiserja Emirja Kusturice. Gre za nove /predvsem kamnite/ zgradbe, mešanico različnih obdobij in stilov, ki so se menjali skozi zgodovino tega področja, kjer je polno življenja, lokalov, kjer najdemo gledališče, kinodvorane, svetišče… Kusturica je ob otvoritvi povedal, da je z novim mestom želel prebivalcem mesta, v katerem je odraščal Ivo Andrič, dati vse, česar jim osvajalci v različnih obdobjih zgodovine niso dali: Karavan saraj iz otomanskega obdobja, zgradbo v maniri »empir« iz Napoleonovega obdobja, v katero je Kusturica umestil Zgodovinski inštitut, tukaj so še stavbe v stilu avstroogrske monarhije, celo Stradun, kot glavna ulica, ne manjka, … Državo (Bih) bomo zapustili z ladjo in se po Drini popeljali po mogočnem kanjonu (nekatere stene so visoke do 1000m) ob dih jemajočih pogledih smaragdne reke do jezera Peručac v Srbiji. Ob dobri družbi, živi glasbi in odlični hrani, seveda..
 
Etno selo Stanišiči ob Bjelini običajno obiščemo, ko se vračamo z izleta Šarganska osmica. Da človeška domišlija ne pozna meja, lahko vidimo ob pogledu na “kamnite” gradove, ki so preurejeni v hotel in restavracije, na zabaviščni in športni park, ki se ob umetnem jezeru “zlije” s starimi lesenimi hišami tega območja, kjer je tudi mlekarna, kovačija, mlin, etno muzej, živali..

 

Cena:

od 540 EUR/osebo (velja za prijave do konca maja 2019)

redna cena: 630 EUR

 

Cena vključuje:

 • prevoz s sodobnim avtobusom, cestnine, vstopne takse, parkirnine, stroški šoferjev
 • hoteli 3-4* / 7nočitev z večerjo in zajtrkom (Jajce, Vlašič, Konjic 2x, Sarajevo, Bajina Bašta 2x)
 • vstop, ogled etno sela Ljubačka dolina, sprejem, pogostitev, hrana in folklora
 • planina Vlašič – obisk domačije, degustacija sirov
 • sprejem na Trdnjavi v Konjicu
 • vstop in ogled Titov bunker
 • stare obrti v Konjicu
 • izlet z džipi v »pozabljeno« vas Lukomir, pogostitev - hrana
 • ladja, križarjenje po kanjonu reke Drine, piknik, glasba
 • prevoz z muzejskim vlakom- Šarganska osmica
 • vstop filmsko mesto Drvengrad
 • »Srbsko veče« – razigran večer z bogato kulinariko, trubači in folkloro
 • obisk destilarne in degustacija
 • turistične in lokalne takse
 • odlično vodstvo naše vodnice in domačinov, prijateljev, ki jih bomo spoznali na destinacijah
 • drobne pozornosti, lepi pogledi in pozitivna energija

 

Možna doplačila:

 • enoposteljna soba 140 EUR,
 • prednji sedeži (prve tri vrste) 10 EUR/os,
 • zavarovanje odpovedi potovanja,
 • manjše št. potnikov (samo, če bo potnikov manj kot 35) 20 EUR,
 • fakultativni izleti (Off-Road Prokovško jezero s hrano 40 EUR, Rafting s piknikom 40 EUR, piknik 25 EUR).

 

Opomba:

Možne so spremembe, v kolikor ne bodo dopuščali vremenski pogoji ali če se spremenijo pogoji sodelujočih partnerjev. Običajno se za goste maksimalno potrudimo.

Dodatna ponudba!

  Potovanje Banja Luka, Jajce in Rama
  Banja Luka, mesto dobre hrane in zabave. Jajce, zgodovina AVNOJ-a in Jugoslavije ter slikoviti reki Pliva in Vrbas. Frančiškanski samostan Rama, versko središče v BiH.
   
  Potovanje Beograd
  Za prvomajske praznike se nam pridružite na izletu v srbsko prestolnico, mesto zabave, prijaznih domačinov in odlične hrane. Beograd vabi!
  Cena od:
  104,00 €
  Piškotki za analitiko
  Ti se uporabljajo za beleženje analitike obsikanosti spletne strani in nam zagotavljajo podatke na podlagi katerih lahko zagotovimo boljšo uporabniško izkušnjo.
  Piškotki za družabna omrežja
  Piškotki potrebni za vtičnike za deljenje vsebin iz strani na socialna omrežja.
  Piškotki za oglaševanje
  So namenjeni targetiranemu oglaševanju glede na pretekle uporabnikove aktvinosti na drugih straneh.
  Kaj so piškotki?
  Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate z uporabo in beleženjem piškotkov.V redu Več o piškotkih